Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

problem med växt av ny vingpenna

Hej!
vi har en grå jako kille på  strax över 2år som har problem med sin ena vinge. Han blev vingklippt när han var 16 månader och sedan dess haft problem med ena vingens yttersta två-tre fjädrar.
det har gång på gång växt ut fina vingpennor som sen gått av. han har kunnat flyga till o från hela tiden men problemet är att han inte får behålla de nya fjädrarna länge alls, eftersom de bara går av. Problem nr 2 är att det också ibland blir en mindre svullnad av gammalt blod och vingpennor som växt inåt. min sambo har då fått rycka in o massera ut dem sen göra noga rent.
Vi har haft liknande problem med vår andra Jako som är 3år men hennes vingarfjädrar växte tillslut ut och hon har inga problem alls nu.
Vi har ringt vet o de sa att vi skulle hålla rent o hålla utkik efter humörförändri gar eller om han börjar bita där, vilket han inte gör.
vi har nu också köpt harrison foder som ska ge extra tillskott för fjäderväxten. Vilket inte riktigt hjälpt heller mer än att de växer snabbare.
min fråga är, vad ska vi göra mer?
det går hela tiden i perioder med hans flygande… vi märker ju att han själv könner av när han kan flyga men kort efter det så trillar fjädern av igen :/
vi får hela tiden förhoppningar som sen försvinner lika snabbt :(

Veterinären svarar

Hej!

Min första undran är om fågeln slår i sina vingar när vingpennorna blivit så långa att han börjar flyga. Han kanske inte kan flyga så skickligt och både kraschlandar och stöter i sina vingar. I så fall kan det vara orsaken till att blodpennorna ständigt går av.

Om så är fallet kan ni prova att ha honom honom så stilla som det går och försöka få pennorna att växa ut utan slag och stötar.

Om blodpennorna verkar falla “av sig själv” eller om de utvecklas onormalt, kan det vara bra att låta en fågelkunnig veterinär undersöka saken. Har ni otur, är det risk att man måste ta bort fjäderanlagen och då kommer fjädrarna aldrig att växa ut igen.

Hoppas det löser sig på bästa sätt!

Veterinären svarar om Fågel

 • Spricka i näbben?

  Hej! Jag har märkt att min undulat har fått vad som ser ut som en lång spricka i näbben och att näbben börjat bli lite mörkare upptill där den växer ut så att säga. För övrigt verkar han inte ha vara öm i näbben och han är glad och pigg som vanligt men jag är orolig för att näbben ska spricka mer eller att han är sjuk? Tidigare har han haft lite problem med näbbsvamp…

  sophie_svensson

  Av: sophie_svensson

 • Bulbul/Bulbyler

  min fågel står på ett ben nu sista två dagar, märkte att sitt ben är svullen och igår fick han typ två droppar blod när han fick peta med den där vid låren!!! jag klappade honom så att blodet stoppas och det kom inte mera blod, igår verkade han vara jätte trött för att stå hela tiden på ett ben. men han har alltid varit glad och äter som vanligt inga konstigheter. idag verkar han…

  raghda

  Av: raghda

 • problem med växt av ny vingpenna

  Hej! vi har en grå jako kille på strax över 2år som har problem med sin ena vinge. Han blev vingklippt när han var 16 månader och sedan dess haft problem med ena vingens yttersta två-tre fjädrar. det har gång på gång växt ut fina vingpennor som sen gått av. han har kunnat flyga till o från hela tiden men problemet är att han inte får behålla de nya fjädrarna länge alls, eftersom de bara…

  emmaa_emma@hotmail.com

  Av: emmaa_emma@hotmail.com

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons