Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Papegoja - Undulat, flugit in i glasdörren

Jag råka ha glasdörren till vardagsrummet stängt och buren och dörren öppen från mitt rum. Det är nog 5-6 meter ifrån buren innan han flög in i glasdörren, han ramlade inte ner på golvet utan flög tillbaka in i buren och sen när jag kollade på honom så är det blåapartiet(näsa) i mitten tillplattad och han blöder lite,lite under ena sida.

Har du något råd, vill ha honom till en vetrinär direkt på morgonen men tror ni att dem behandlar fåglar så små? Just nu är han trött, för det är sent också. Finns det något jag kan göra? Vill bara inte att det ska bli en skada som senare blir svårt för honom eller dö. :(

Veterinären svarar

Hej!

Vid den här typen av olyckor är det bästa att sätta fågeln lugnt, mörkt och svalt. Om fågeln skulle bryta nacken, avlider den omedelbart. Får den en hjärnskakning är risken att hjärnan blir skadad och svullnar. Det förebygger man så gott det går genom att följa ovanstående råd. Det som kan hända på längre sikt är att stressen i samband med olyckan leder till att dolda sjukdomar bryter ut.

Om din fågel hittills klarat sig bra, ska du hålla ett extra öga på den de närmsta veckorna. Minsta tecken på avvikelser i beteendet, tysthet, trötthet eller annat, kan vara tecken på att något är på tok med fågeln och då är det bra att söka hjälp så snart som möjligt.

När det gäller fåglar ska man försöka få tag på en veterinär som är intresserad av och kunnig på de här djuren. Det finns mycket man kan göra med en undulat även om den är liten men det krävs en del specialkunskap.

Hoppas att allt går bra!

Veterinären svarar om Fågel

 • Spricka i näbben?

  Hej! Jag har märkt att min undulat har fått vad som ser ut som en lång spricka i näbben och att näbben börjat bli lite mörkare upptill där den växer ut så att säga. För övrigt verkar han inte ha vara öm i näbben och han är glad och pigg som vanligt men jag är orolig för att näbben ska spricka mer eller att han är sjuk? Tidigare har han haft lite problem med näbbsvamp…

  sophie_svensson

  Av: sophie_svensson

 • Bulbul/Bulbyler

  min fågel står på ett ben nu sista två dagar, märkte att sitt ben är svullen och igår fick han typ två droppar blod när han fick peta med den där vid låren!!! jag klappade honom så att blodet stoppas och det kom inte mera blod, igår verkade han vara jätte trött för att stå hela tiden på ett ben. men han har alltid varit glad och äter som vanligt inga konstigheter. idag verkar han…

  raghda

  Av: raghda

 • problem med växt av ny vingpenna

  Hej! vi har en grå jako kille på strax över 2år som har problem med sin ena vinge. Han blev vingklippt när han var 16 månader och sedan dess haft problem med ena vingens yttersta två-tre fjädrar. det har gång på gång växt ut fina vingpennor som sen gått av. han har kunnat flyga till o från hela tiden men problemet är att han inte får behålla de nya fjädrarna länge alls, eftersom de bara…

  emmaa_emma@hotmail.com

  Av: emmaa_emma@hotmail.com

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons