Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Överviktig undulat hona!

Hej!

Min undulat hona på snart 5 år är som sagt överviktig. Hon väger 61 g och är som sagt oerhört matglad. Jag har hört att en undulat ska väga 40 g. Hur ska jag göra för att få ner henne till normalvikten igen? jag har testat att ge mindre mat och jag har också testat med att ge henne pellets som hon nu äter som jag blev rekommenderad av. Så jag vet inte hur jag ska bära mig åt för att få ner henne i vikt.
Är oerhört tacksam för hjälp. Är orolig för henne.

Veterinären svarar

Hej!

Du har all anledning att vara orolig. Övervikt är lika skadligt på fåglar som på människor.

Nåväl, nu när du fått din undulat att äta pellets, kan du utesluta fröer (som är väldigt feta) helt ur kosten. Det finns heller ingen anledning att låta undulaten ha fri tillgång på mat hela dagen. Inget djur i naturen har en stor skål med mat framför näsan hela dagen. Fåglar i det vilda äter två gånger om dagen och det går bra att utfodra undulater två gånger om dagen. Du kan ha sallader, gurka, tomater och andra kalorifattiga grönsaker i buren mellan måltiderna om du vill att fågeln ska ha något att plocka med.

Viktigt är självfallet också att se till att fågeln flyger mycket varje dag. Det är den absolut bästa motionen.

Skulle inte den här regimen fungera, kanske det kan vara bra att söka hjälp hos en fågelkunnig veterinär. Det finns sköldkörtelsjukdomar som kan påverka ämnesomsättningen så att det är svårt att få ner vikten. Man kan då prova mediciner som ökar på ämnesomsättingen. Det ska man dock bara göra om det verkligen inte fungerar med en god kost och rikligt med motionen.

Lycka till!

Veterinären svarar om Fågel

 • Att få en överviktig undulat att börja flyga

  Hej! Jag var tidigare i veckan hos en veterinär med min undulat Max som har blivit något överviktig. En vanlig vikt hos en undulat bör ligga på 35-40 gram och Max väger 58 gram. Jag håller nu på att få henne att gå ner i vikt, men det är väldigt svårt att få henne till att motionera. Hon lämnar helst inte buren om man inte lockar ut henne med godis och när jag väl fått…

  EvelinaBrundin

  Av: EvelinaBrundin

 • Följdfrågor om lipom!

  Hej ! jag har lite följdfrågor angående lipom. Jag undrar om hostningar och retningar kan förekomma hos en fågel med lipom på bröstet?? kan det också vara så att dom kräks upp frön lättare, att maten inte får plats på grund utav plaseringen av lipomet på bröstet?? Om levern är påverkad av fettlever samtidigt som lipomproblemet kan det då finnas samma symptom på hostningar och kräkningar?? M.v.h Johanna.

  johanna_nydén

  Av: johanna_nydén

 • Frågor om Lipom/fettumörer??

  Hej :) tänkte fråga då Jag fick hem två undulater, det var vanvårdsfall, den ena var skinn och ben och plockat sig otroligt mycket men som jag med hjälp av extra med b-vitaminer, cocosolja som jag smälte i hett vatten, lät vattnet svalna och hällde i bland fröna samt en varierad kost med örter, bär och grönsaker (även blötlagda och groddade frön) fått ordning på något sånär. Det är bara fjäderskruden som jag inte vet…

  johanna_nydén

  Av: johanna_nydén

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons