Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Överviktig dvärgpapegoja

Hej! Jag har en 7-årig dvärgpapegoja, en hane, som jag tror behöver gå ner lite i vikt. Han har en fjädersjukdom sedan han var ca 2 år (polyfolliculitis) som gör att han ibland får dubbla pennor och att det kliar, så han plockar sig, speciellt under vingarna, på låren och på gumpen.
Nu ser man ganska stora kala fläckar under vingarna och på benen och där under huden ser det ut som han har områden av gult fett/lipom? Kan det vara övervikt eller ser det ut så på alla papegojor kanske?

Han äter Harrisons pellets som basföda och har gjort hela livet förutom lite hirs som godis ibland. Han är inte intresserad av frukt och grönsaker.
Han har en stor voljär och flyger fritt varje dag. Han har mycket aktivering i form av saker att gnaga på, fodersökning etc. Han är pigg och glad i övrigt.

Eftersom det är väldigt stressande för honom att bli infångad och tas till veterinär så undrar jag om det finns något annat jag kan börja med att förändra först, om han nu är lite överviktig, om det är fett jag ser under huden?
Kan jag justera UV-lampan, ge mindre portioner med pellets t ex?
Tack på förhand!

Veterinären svarar

Hej!

Övervikt förekommer på alla våra olika typer av sällskapsdjur inklusive fåglar. Det är jättebra att du är uppmärksam på problemet.

Om det ser gult ut under huden är det sannolikt fett men ska du vara 100%-igt säker måste en fågelkunnig veterinär få titta på din fågel.

Det går faktiskt att banta fåglar. Det första steget är att inte ha mat i buren jämt (bladgrönt går bra eftersom det kan de inte bli överviktiga av). Inga djur i naturen har en stor skål med mat framför näsan hela dagarna.

Läs artikeln om övervikt som jag länkat till så får du mer information och tips.

Lycka till!

Veterinären svarar om Fågel

 • Att få en överviktig undulat att börja flyga

  Hej! Jag var tidigare i veckan hos en veterinär med min undulat Max som har blivit något överviktig. En vanlig vikt hos en undulat bör ligga på 35-40 gram och Max väger 58 gram. Jag håller nu på att få henne att gå ner i vikt, men det är väldigt svårt att få henne till att motionera. Hon lämnar helst inte buren om man inte lockar ut henne med godis och när jag väl fått…

  EvelinaBrundin

  Av: EvelinaBrundin

 • Följdfrågor om lipom!

  Hej ! jag har lite följdfrågor angående lipom. Jag undrar om hostningar och retningar kan förekomma hos en fågel med lipom på bröstet?? kan det också vara så att dom kräks upp frön lättare, att maten inte får plats på grund utav plaseringen av lipomet på bröstet?? Om levern är påverkad av fettlever samtidigt som lipomproblemet kan det då finnas samma symptom på hostningar och kräkningar?? M.v.h Johanna.

  johanna_nydén

  Av: johanna_nydén

 • Frågor om Lipom/fettumörer??

  Hej :) tänkte fråga då Jag fick hem två undulater, det var vanvårdsfall, den ena var skinn och ben och plockat sig otroligt mycket men som jag med hjälp av extra med b-vitaminer, cocosolja som jag smälte i hett vatten, lät vattnet svalna och hällde i bland fröna samt en varierad kost med örter, bär och grönsaker (även blötlagda och groddade frön) fått ordning på något sånär. Det är bara fjäderskruden som jag inte vet…

  johanna_nydén

  Av: johanna_nydén

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons