Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Om hur snabbt kalkinjektion gör verkan på Timnehjako

Hej!
Jag har varit till veterinären idag med min Timnehjako.. Varför jag åkte dit var egentligen för att han fick kramp för ca en vecka sen och hade benet bakom sig på burbotten. Detta pågick i några minuter. Han har även vart tröttare än vanligt trots att han ätit, druckit, lekt och pratat som vanligt.
Har även hittat bajsar med skum runt men det har stabiliserat sig och försvunnit.
Veterinären tyckte han såg frisk ut och vid undersökning av honom så lät hjärta/lungor fint och inga knölar hittades så då tog vet beslut att ge honom en kalkinjektion vilket han fick (mediumdos) i bröstmuskeln. Inga blodprover eller röntgen tog de för att han såg fin ut i fjädrar å allt.
Han blev otroligt stressad av denna undersökning och jag såg att han inte mådde bra. Men han fick en nöt av mig som han sen spydde upp när vi stod vid kassan. Det berodde väl antagligen på stress förstår jag. (han är inte handtam)
När vi kom hem så sov han en stund sen satte han sig lite snett på en pinne så han flaxa ner… När han skulle klättra upp ville inte högra benet vara med igen utan klon var stängd och han reagerade inte när jag tog den i handen.
Jag undrar… Är detta ett symtom som kan uppkomma vid kalkbrist? Hur lång tid tar det för sprutan att göra verkan i kroppen?
Jag kan ju inte åka till veterinär igen i nuläget för det skulle nog innebära att han stressade sig till döds och det kan jag inte riskera.
Vad ska jag göra?
Mvh
Jessica

Veterinären svarar

Hej Jessica!

De symptom du beskriver kan bero på kalkbrist men det finns självfallet andra tänkbara orsaker, t.ex. virussjukdomar, hjärtfel, tumörsjukdom och annat.

I vilket fall borde injektionen ge snabb effekt. Vid det här laget bör du ha sett en förbättring. Om din fågel svarat bra på behandlingen måste du se till att tillföra mer kalk i kosten framöver så att brist inte uppstår fler gånger. Om du inte sett någon förbättring, bör man utreda problemet vidare.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Fågel

 • Häckning

  Hej, den 31 oktober fick min hona ett ägg, och jag tror att hon har inte fått tillräckligt med kalcium i sig, kan hon dö? Vad ska jag göra? Tack så mycket MVH lexi

  Lexi535

  Av: Lexi535

 • Frågor om jodbrist/struma och tumörer!

  Hej, hej :) Vill först tacka för alla fina och kloka svar jag fått på alla mina frågor, känns så skönt att man har någonstans att vända sig när hjärnan spinner varm av frågor och även få svar på olika rön som sprides på nätet så man kan få lite klarhet i allt ^^ :) Jag har lite frågor vad gäller jodbrist/struma och halstumörer. Har funderat på det ett tag nu och här kommer frågorna:…

  johanna_nydén

  Av: johanna_nydén

 • katarinaparakit

  Hej! Jag har en katarinaparakit som från början var koboltblå nu ett år gammal är det som om den tappat färgen och bleknat jag har uv -lampor och bra varierad kost vad kan det bero på?

  fenixen

  Av: fenixen

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons