Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Nymfparakitshane har brutit 2 stycken vingpennor.

Upptäckte för 4 dagar sen att han flyger mindre än vanligt. Upptäckte idag att 2 vingpennor är av, men att det inte blöder längre. Han verkar ha lite ont ibland men han visslar och leker så han verkar inte ha så jättemycket bekymmer med det.  Vad ska man göra med dett?  Ska man kontakta veterinär eller sköter fågeln själv skadan?
Vad gör de för ingrepp hos en veterinär?
Kan länka en bild på fågelns vinge.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=889527217750787&set=a.380895598613954.77115.100000805523291&type=1&theater

Veterinären svarar

Hej!

Även om det slutat blöda nu är det risk att det kan börja igen om det är blodpennor (vingpennor som är under utväxt) som är skadade. Om så är fallet är det bra att kontakta veterinär. Det man gör är då att dra loss de skadade pennorna så att det växer ut nya och intakta vinpennor.

Om det inte blöder kan det handa att fågeln “löser” det själv men det är risk för nedsatt flygförmåga och att de skadade vingpennorna inte växer ut förrän det är dags för nästa ruggning.

För fågelns skull kan det då vara bra att dra loss vingpennorna även om de inte blöder så att den kan flyga utan större problem.

Om du vill ha veterinärhjälp, försök få tag på någon som är fågelkunnig så att du får den bästa hjälpen.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Fågel

  • Spricka i näbben?

    Hej! Jag har märkt att min undulat har fått vad som ser ut som en lång spricka i näbben och att näbben börjat bli lite mörkare upptill där den växer ut så att säga. För övrigt verkar han inte ha vara öm i näbben och han är glad och pigg som vanligt men jag är orolig för att näbben ska spricka mer eller att han är sjuk? Tidigare har han haft lite problem med näbbsvamp…

    sophie_svensson

    Av: sophie_svensson

  • Bulbul/Bulbyler

    min fågel står på ett ben nu sista två dagar, märkte att sitt ben är svullen och igår fick han typ två droppar blod när han fick peta med den där vid låren!!! jag klappade honom så att blodet stoppas och det kom inte mera blod, igår verkade han vara jätte trött för att stå hela tiden på ett ben. men han har alltid varit glad och äter som vanligt inga konstigheter. idag verkar han…

    raghda

    Av: raghda

  • problem med växt av ny vingpenna

    Hej! vi har en grå jako kille på strax över 2år som har problem med sin ena vinge. Han blev vingklippt när han var 16 månader och sedan dess haft problem med ena vingens yttersta två-tre fjädrar. det har gång på gång växt ut fina vingpennor som sen gått av. han har kunnat flyga till o från hela tiden men problemet är att han inte får behålla de nya fjädrarna länge alls, eftersom de bara…

    emmaa_emma@hotmail.com

    Av: emmaa_emma@hotmail.com

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

  • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

    Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

  • Övervikt på papegoja

    Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

  • Skötselråd papegoja

    Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons