Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Nymfparakit blöder på vingarna?

Hej, jag har tidigare skrivit till Er ang. min nymf hanne som aldrig pratade och fjäderdräkten var inte fin. Nu har vi skaffat tre nymfparaktier som sällskap, och han pratar nu för fullt, och fjäderdräkten blir finare och finare. Tror han bara kände sig ensam! Men nu till frågan. Dom tre nymfparakiterna som jag hämtade har bott med varandra i ca ett år innan jag tog över dessa. Den jag är orolig över är den äldsta som är 9 år. Jag har sett att han har som en slags bula på varje vinge, vid ving kanten, fast under vingen, och har nu sett på hans fjäderdräkt att det har kommit blod på båda sidorna, vid dessa knölar. Han är ingen direkt höjdare på att flyga, och han har vingarna lixom lite hängandes, alltså inte tätt mot kroppen som de andra har.

Skall jag uppsöka veterinär? Skall jag avvakta ett tag för att se om det blir bättre? Han äter och dricker precis som vanligt. Och han klättrar runt i buren. Skall jag sätta honom i en egen bur par dagar? Tacksam för alla tips!!

Mvh

Veterinären svarar

Hej Sabina!
Vad roligt att din fågel piggade på sig när han fick sällskap! När det gäller svullnaderna kan det vara en följd av otaliga kraschlandningar. En fågel som flyger dåligt slår ofta i vingarna på de ställen du beskriver. Det är aldrig fel att låta en veterinär kolla saken och ibland finns det saker man kan göra för att få det att läka på bästa sätt.

Veterinären svarar om Fågel

 • Spricka i näbben?

  Hej! Jag har märkt att min undulat har fått vad som ser ut som en lång spricka i näbben och att näbben börjat bli lite mörkare upptill där den växer ut så att säga. För övrigt verkar han inte ha vara öm i näbben och han är glad och pigg som vanligt men jag är orolig för att näbben ska spricka mer eller att han är sjuk? Tidigare har han haft lite problem med näbbsvamp…

  sophie_svensson

  Av: sophie_svensson

 • Bulbul/Bulbyler

  min fågel står på ett ben nu sista två dagar, märkte att sitt ben är svullen och igår fick han typ två droppar blod när han fick peta med den där vid låren!!! jag klappade honom så att blodet stoppas och det kom inte mera blod, igår verkade han vara jätte trött för att stå hela tiden på ett ben. men han har alltid varit glad och äter som vanligt inga konstigheter. idag verkar han…

  raghda

  Av: raghda

 • problem med växt av ny vingpenna

  Hej! vi har en grå jako kille på strax över 2år som har problem med sin ena vinge. Han blev vingklippt när han var 16 månader och sedan dess haft problem med ena vingens yttersta två-tre fjädrar. det har gång på gång växt ut fina vingpennor som sen gått av. han har kunnat flyga till o från hela tiden men problemet är att han inte får behålla de nya fjädrarna länge alls, eftersom de bara…

  emmaa_emma@hotmail.com

  Av: emmaa_emma@hotmail.com

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons