Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Min duva kan inte röra ena vinge.

Hej, min duva parade sig, fick två ägg, ena väldigt mjuk att hon trampade på den och den andra tog jag bort, eftersom hon ville inte ha den. Hon blev väldig dålig efter hon hade värpt, hon kunde inte ställa sig upp men åt och drack bra, efter tre dagar började hon få  kalcium och idag kan hon stå och gå, det som oroar mig är att hon flaxar med ena vinge, den andra vinge verkar vara trött, hon har inte blivit skadat av oss på någon sätt, men jag vet inte om hon kunde ha blivit det genom parningen. Vad kan jag göra? ska hon fortsätta med kalcium? Mvh Eva

Veterinären svarar

Hej Eva!

På din beskrivning låter det verkligen som att din duva lider av kalkbrist. Det är då risk att skelettet är så skört att hon brutit sin vinge.

Du bör ta din duva till en fågelkunnig veterinär för att via en röntgenundersökning se om vingen är bruten eller om något annat kan ha hänt.

Även om det är en vingfraktur eller inte, tycker jag att du ska fortsätta med kalktillskottet. Tänkt också på att det är bra att ha en UV-lampa för fåglar över buren så att kalket du ger, tas upp bättre.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Fågel

 • Min duva kan inte röra ena vinge.

  Hej, min duva parade sig, fick två ägg, ena väldigt mjuk att hon trampade på den och den andra tog jag bort, eftersom hon ville inte ha den. Hon blev väldig dålig efter hon hade värpt, hon kunde inte ställa sig upp men åt och drack bra, efter tre dagar började hon få kalcium och idag kan hon stå och gå, det som oroar mig är att hon flaxar med ena vinge, den andra vinge…

  Tulpan76

  Av: Tulpan76

 • Höna med brutet ben

  Hej! Jag har en höna på 1 år, som jag tror har brutit sitt ena ben. Jag vet inte hur det har hänt men hon kan inte stödja sig på det eller gå på det, utan ramlar bara ihop på marken. När hon ska picka eller äta ligger benet lealöst på marken. När jag böjer på benet finns det inget motstånd som det gör i det friska benet, men det verkar inte vara svullet. Hon…

  SLJB

  Av: SLJB

 • Stukad vinge? Undulat

  Hej! Min ena undulat blev för någon månad sedan skrämd i buren och flaxade runt. Jag upptäckte därefter att hon slokade något med vänstra vingen. Hon fick vila några dagar i buren efter det. Sedan dess har hon inte haft några bekymmer alls med att flyga, klättra eller förflytta sig på annat vis men jag ser att vingen slokar lite fortfarande. Finns det något man kan och brukar göra åt detta? Tack på förhand, Pat

  Ponny Pe

  Av: Ponny Pe

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons