Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

människomedicin till fågel?

Jag ställde en fråga om en sjuk fågel på en betalsida på internet där en veterinär i USA svarade. Den veterinären säger att de bästa antibiotikan för fåglar är människoantibiotika i injektionsform och så föreslog hon injektion med Zosyn, som jag googlade och kom fram till innehåller två ämnen som heter pipperacillin och tazobactam. Använder ni svenska veterinärer också människoantibiotika på fåglar som de gör i USA? Kan en sjuk fågel bli inlagd på djursjukhus med antibiotikadropp precis som en människa? Är Zosyn ett bra val (om det finns i Sverige)?

Veterinären svarar

Hej!

Eftersom det inte finns många typer av antibiotika som är framtagna och registrerade för fåglar, använder man ofta humanpreparat eller mediciner för kund eller katt.

Jag har personligen inte använt den kombinationen som du frågar om men det går troligtvis att ge om man kan dosera det på rätt sätt. I Sverige skulle vi använda andra likvärdiga preparat.

Det går att behandla fåglar intravenöst men dropp och antibiotika men även detta är ovanligt av det enkla skälet att en fågel lätt biter bort kanylen som då sitter i venen. Vanligare är att man ger medicinerna som injektioner under huden, i en muskel eller i munnen.

Om du har en sjuk fågel ska du alltid söka veterinärhjälp. Man ska inte experimentera själv med preparat som kanske går att beställa på nätet.

Veterinären svarar om Fågel

 • människomedicin till fågel?

  Jag ställde en fråga om en sjuk fågel på en betalsida på internet där en veterinär i USA svarade. Den veterinären säger att de bästa antibiotikan för fåglar är människoantibiotika i injektionsform och så föreslog hon injektion med Zosyn, som jag googlade och kom fram till innehåller två ämnen som heter pipperacillin och tazobactam. Använder ni svenska veterinärer också människoantibiotika på fåglar som de gör i USA? Kan en sjuk fågel bli inlagd på djursjukhus…

  MarieEcho

  Av: MarieEcho

 • Fråga från icakuriren.se: Vår papegoja plockar av fjädrar

  Hej! Vi har en papegoja som är två år gammal, och som plockar bort fjädrar och släpper på golvet i buren. Vad kan det vara som är fel? Mvh, Alma

  Carl Dohrmann

  Av: Carl Dohrmann

 • Snurrig nymfparakit

  Hej för 3 dagar sen köpte jag en nymfparakit som är 2 år . Jag transporterade den med en ganska stor bur . När jag hämtade hem den till mig så satt den ner i hörnet av bottnen av buren. När den sitter på bottnet så snurrar han sig och ser snurrig ut . 1 gång under dagen så såg den glad ut , den började vissla och gå runt , men annars sitter den…

  Hagob

  Av: Hagob

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons