Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Klämd fot/ben

hejsan
Idag hade min lilla meyer otur. Hon klämde sin ena fot i en dörr. Dörren gick inte helt igen men nu kan hon inte stödja på den. Tårna fram hänger bara lealösa samt att man kan vrida foten/ benet nästan fram och bak. Kan ej se eller känna något brott men.. Kylde ner foten med tanke att svullnad ej skulle uppstå. Men nu bara ligger hon och kan ej städja på foten. Har lagt henne i en mindre bur där hon får lugn och ro. Har lyckats få i henne lite juice men inte ens glass går ner. Vad kan man göra? Har ringt runt till alla veterinärstationer jag vet här uppe i Jämtland och ingen är särskilt kunnig på fåglar. Måste man röntga men vad jag förstår kan man ej spjäla dessa små tår. Om benet är brutet, vad gör man då? Har försökt klämma för att se om hon har någon känsel i tårna och lite ryckte hon till och skrek men annars inget. Blev orolig när man kunde bända runt benet så mycket som man kunde. Har Metacam jag kan ge henne och har en tid hos veterinären i Strömsund imorgon bitti men vet ej riktigt vad de kan göra. Skall jag bara låta henne vila benet i buren så mycket som möjligt och försöka få i henne mat och vätska eller? Mycket orolig matte till Maya.

Veterinären svarar

Hej Maya!

Jag hoppas du fått bra hjälp för din papegoja!

Generellt är det helt riktigt att man inte spjälar tår om de är brutna. Är själva benet brutet måste man dock spjäla för att det ska läka snabbt och bra. Man använder inte gips till fåglar eftersom det är för tungt. Vanligtvis fixerar man frakturer med tejp och bandage. Ibland används även ett plastmaterial som formas efter fågelns ben.

Hoppas det går bra med läkningen!

Veterinären svarar om Fågel

 • Höna med brutet ben

  Hej! Jag har en höna på 1 år, som jag tror har brutit sitt ena ben. Jag vet inte hur det har hänt men hon kan inte stödja sig på det eller gå på det, utan ramlar bara ihop på marken. När hon ska picka eller äta ligger benet lealöst på marken. När jag böjer på benet finns det inget motstånd som det gör i det friska benet, men det verkar inte vara svullet. Hon…

  SLJB

  Av: SLJB

 • Stukad vinge? Undulat

  Hej! Min ena undulat blev för någon månad sedan skrämd i buren och flaxade runt. Jag upptäckte därefter att hon slokade något med vänstra vingen. Hon fick vila några dagar i buren efter det. Sedan dess har hon inte haft några bekymmer alls med att flyga, klättra eller förflytta sig på annat vis men jag ser att vingen slokar lite fortfarande. Finns det något man kan och brukar göra åt detta? Tack på förhand, Pat

  Ponny Pe

  Av: Ponny Pe

 • Min underlats ena baktå sitter inte rätt

  Hej, det är så att sedan för några dagar sedan har min underlats baktå inte varit på rätt plats som den brukar, alltså att den ska sticka bak och vara nere vid golvet. Tån sticker framåt istället och den är då böjd framåt, ibland rättar den till sig men sen blir den böjd igen. Jag undrar om jag ska göra något om man kan se att något är brutet i tån eller ska jag låta…

  marcus_palheden

  Av: marcus_palheden

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons