Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Kalkbrist hos nymfparakit vid äggläggning

Jag har 3 nymfparakiter - 1 hane och 2 honor. På senare tid har jag förstått att fodret vi ger (vanligt parakitfoder) knappast innehåller så mycket kalk och sånt som fåglarna måste ha. De får kalksten och snäckskal. Däremot får de vara utomhus ganska lite då det är många katter i området och D-vitamin ska tydligen vara viktigt för att kunna ta upp kalken bättre. Jag oroar mig för att fåglarna lider av kalkbrist. Främst gäller oron den ena honan som nu har börjat lägga obefruktade ägg under senaste året. De parar sig inte (onanerar i var sitt hörn i buren). Hur många ägg klarar en hona att lägga per år innan man bör kontakta veterinär för att få hjälp att få stopp på det? Jag tror min hon nu är inne på 3:e omgången räknat från förra våren och varje omgång hon lägger ägg lägger hon mellan 6-8 st. Vilket är det effektivaste sättet för att råda bot på kalkbrist? Hur lång tid tar det att återställa en eventuell kalkbrist?

Veterinären svarar

Hej!

Det är jättebra att du är orolig eftersom det betyder att du kommer att göra något för att förebygga sjukdom.

Börja med att läsa artikeln om kalkbrist som jag länkat till. Där får du nog de flesta svaren.

Sammanfattningsvis tycker jag att du ska skaffa UV-lampor att ha över buren/burarna för att maximera D-vitaminupptaget, försöka ge kalktillskott på mer sätt än de du redan gör, t.ex. flytande kalkpreparat i dricksvattnet samt göra allt du kan för att hejda äggläggningen. Fungerar det inte med miljöåtgärder, kan du kontakta en fågelkunnig veterinär för att prova hormonbehandling.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Fågel

 • Vad ska man göra med äggen?

  Hejsan. Jag har en nymfparakit som jag fram tills idag trott var en hane, men idag hittades ett ägg i en leksaksklätterställning. Så nu undrar jag vad jag ska göra med ägget, och om det kommer komma fler? Fågeln verkar lite trött nu under eftermiddagen och sitter hos mig och sover. Tacksam för svar, mvh Hanna.

  Hfm93

  Av: Hfm93

 • Hedemorahöna lägger skinnägg

  Hej! Jag har under en tid fått några ägg per vecka som varit nästan helt utan skal, bara en tunt skört skal eller mer som skinn ibland. Har nu äntligen identifierat vilken av hönorna det är och undrar vad jag kan göra. Hon verkar helt frisk i övrigt, är ca ett år gammal, går fritt i trädgården och har fri tillgång till snäckskal och får både hönsfoder och matrester. Mvh Johanna / undrande hönsmamma :)

  johanna_burwick

  Av: johanna_burwick

 • Värpnöd undulat!

  Hej, hej :) Här kommer jag med en fråga angående värpnöd/äggnöd hos fåglar :) Kanske en dum fråga men är väldigt nyfiken och jag undrar när det gäller äggnöd kan fåglarna överleva i veckor med just denna problematik eller dör dom ganska så snabbt om inte problemet fixas ?? eller är det som så när man ser en utbuktning men inte ser något ägg är detta då det som kallas äggperitonit ?? Är äggnöd mer…

  johanna_nydén

  Av: johanna_nydén

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons