Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Hur skall man göra försäkring eller inte??

Hej, hej :)

Jag har haft en liten tanke som jag funderat på ett tag och frågan kommer också upp på forum mm. Det handlar alltså om att försäkra sina fåglar. Min tanke i det hela då jag vart utför en gång där jag fick ta 8 stycken av mina fåglar (undulater) till fågelveterinär på grund av stort antal döda i flocken för att utreda detta och få bukt med det hela, alla var försäkrade men jag fick ingen hjälp alls som täckte kostnaderna för veterinär-besöket och fick då betala hela summan för alla 8 undulaterna. Efter att allt vart klart och vi äntligen kommit fram till vad som gjorde dom sjuka hade jag betalt 13 000 kr men fick alltså inte ut något från försäkringsbolaget.
Jag kände att det var bara onödigt att ha försäkring på fåglarna där inte försäkringen täckte utgifterna som jag, om jag kommer ihåg rätt låg på ca 1200 per fågel lite upp och lite ner beroende på vad som gjordes i själva undersökningen. Jag är mer inne på spara åt mina fåglar så det finns en buffert åt dom istället för att förlora pengar åt försäkrings-bolag som jag ändå inte får någon hjälp av.

Min fråga är:
Mindre fåglar som kanariefåglar, undulater, dvärgpapegojor mm. som man oftast inte opererar eller gör väldigt dyra ingrepp på, behövs en försäkring på dom eller är det bättre att istället spara en peng varje månad som är för just fåglarna och bygga en buffert??

Hur tänker ni om det hela??

M.v.h Johanna.

Veterinären svarar

Hej Johanna!

Frågan är intressant men inte en veterinärmedicinsk fråga, så jag kan bara säga att man får bestämma själv hur man vill göra. Visst kan det vara lika bra att spara ihop pengar och ha till den dagen man behöver dem men det gäller då att verkligen göra det och vara beredd på att man kanske inte hunnit spara ihop så mycket pengar om en fågel blir sjuk precis efter man köpt den.

Jag håller med om att det sällan handlar om flera 10.000-tals kronor i utgifter när det gäller småfåglarna men det betyder inte att det inte kan kosta. Långvariga behandlingar eller utredningar kan blir kostsamma och det är inte alla djurägare som kan skaka fram 5000-10.000:- utan hjälp av en försäkring.

Jag tycker man får göra sin egen bedömning. Det viktigaste är att vara medveten om är att veterinärbesök och behandlingar kostar pengar och köper man ett djur vare sig det är en häst, en hund, en undulat eller en liten mus måste man vara beredd på att på ett eller annat sätt bekosta vården.

Veterinären svarar om Fågel

 • Hur skall man göra försäkring eller inte??

  Hej, hej :) Jag har haft en liten tanke som jag funderat på ett tag och frågan kommer också upp på forum mm. Det handlar alltså om att försäkra sina fåglar. Min tanke i det hela då jag vart utför en gång där jag fick ta 8 stycken av mina fåglar (undulater) till fågelveterinär på grund av stort antal döda i flocken för att utreda detta och få bukt med det hela, alla var försäkrade…

  johanna_nydén

  Av: johanna_nydén

 • Fråga från icakuriren.se: Vår papegoja plockar av fjädrar

  Hej! Vi har en papegoja som är två år gammal, och som plockar bort fjädrar och släpper på golvet i buren. Vad kan det vara som är fel? Mvh, Alma

  Carl Dohrmann

  Av: Carl Dohrmann

 • Snurrig nymfparakit

  Hej för 3 dagar sen köpte jag en nymfparakit som är 2 år . Jag transporterade den med en ganska stor bur . När jag hämtade hem den till mig så satt den ner i hörnet av bottnen av buren. När den sitter på bottnet så snurrar han sig och ser snurrig ut . 1 gång under dagen så såg den glad ut , den började vissla och gå runt , men annars sitter den…

  Hagob

  Av: Hagob

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.