Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

hjälp snabbt !!

Hej !
Jag har en skrattduva, för inte mer än 2 dagar sen la jag märke till att den har börjat halta, jag har ingen aning varför, och eftersom jag har ekonomiska problem vet jag inte hur jag ska göra, finns det något sätt att hjälpa den ett bote medel eller något liknande som man kan göra här hemma, eller är det absolut nödvändigt att ta den till en vetrinär, jag köpte den nyligen av en vän, och min dotter har förälskat sig i den, ocj jag vet inte riktigt vad jag ska göra, fågeln är inte försäkrad och jag vet inte hur mycket det kostar att ta den någonstans där den kan få hjälp ?, och jag klara inte av att se den ha ont sådär, snälla jag behöver hjälp så fort som möjligt !

Veterinären svarar

Hej Nevine!
Tyvärr måste man alltid vara beredd på kostnader när man skaffar ett djur. Det är tyvärr inte billigare med veterinärvård bara för att djuret är litet eller för att man fått det gratis.
Nåväl, mitt råd måste vara att du bör låta en veterinär titta på duvan. Om benet är illa skadat eller brutet kan man behöva behandla. Om duvan bara gjort illa sig lindrigt, kanske det räcker med vila och smärtstillande.
Kostaderna är svåra att uttala sig om eftersom priserna varaierar från klinik till klinik och i landet. Jag skulle dock gissa att de flesta kliniker tar ca 500:- för en yttre undersökning. Behöver man röntga benet eller på annat sätt provta fågeln, tillkommer kostnader för detta. Du har dock full rätt att avstå från vidare utredningskostnader om du inte klarar av att betala dem. Det kan låta brutalt, men har man ett skadat djur och det är nödvändigt med en viss behandling som man inte kan betala, är det bättre att låta djuret somna in.
Det enda du kan göra hemma är att vila fågeln och se till att den har det varmt och skönt samt får i sig vätska och näring.

Veterinären svarar om Fågel

 • Spricka i näbben?

  Hej! Jag har märkt att min undulat har fått vad som ser ut som en lång spricka i näbben och att näbben börjat bli lite mörkare upptill där den växer ut så att säga. För övrigt verkar han inte ha vara öm i näbben och han är glad och pigg som vanligt men jag är orolig för att näbben ska spricka mer eller att han är sjuk? Tidigare har han haft lite problem med näbbsvamp…

  sophie_svensson

  Av: sophie_svensson

 • Bulbul/Bulbyler

  min fågel står på ett ben nu sista två dagar, märkte att sitt ben är svullen och igår fick han typ två droppar blod när han fick peta med den där vid låren!!! jag klappade honom så att blodet stoppas och det kom inte mera blod, igår verkade han vara jätte trött för att stå hela tiden på ett ben. men han har alltid varit glad och äter som vanligt inga konstigheter. idag verkar han…

  raghda

  Av: raghda

 • problem med växt av ny vingpenna

  Hej! vi har en grå jako kille på strax över 2år som har problem med sin ena vinge. Han blev vingklippt när han var 16 månader och sedan dess haft problem med ena vingens yttersta två-tre fjädrar. det har gång på gång växt ut fina vingpennor som sen gått av. han har kunnat flyga till o från hela tiden men problemet är att han inte får behålla de nya fjädrarna länge alls, eftersom de bara…

  emmaa_emma@hotmail.com

  Av: emmaa_emma@hotmail.com

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons