Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Handmatning

Hej! Honan vill inte ge 2 undulatungar mat , vad ska jag gör dom är nästan döda, och dom är jätte smala.
Tack
Lexi

Veterinären svarar

Hej Lexi!

Jag antar att hon matar de andra ungarna? Om så är fallet, får man välja mellan att låta naturen ha sin gång, dvs låta ungarna dö, eller försöka handmata dem.

Innan man ger sig på en handmatning, bör man tänka både en och två gånger. Dels kan det finnas en anledning till att föräldrarna inte matar ungarna, dvs de kan ha defekter som vi själva inte kan se. Det är dessutom mycket jobb med handmatning och man får vara beredd på att det inte är säkert att ungarna klarar sig även om man gör allt enligt konstens alla regler.

Vill man handmata, köper man fågelvälling i zoo-handeln och matar med t.ex. en liten plastspruta eller pipett. Vällingen ska vara kroppsvarm och väldigt utspädd till en början. Man måste mata varannan timme i början. Ungarna måste dessutom ligga i en jämn temperatur på ca 36 grader. Efter hand som ungarna växer, matar an allt mer sällan och gör vällingen tjockare och tjockare. När ungarna växer och börjar få fjädrar kan man successivt sänka temperaturen.

Är man helt ovan, kan det vara bra att försöka få kontakt med en uppfödare som är förtrogen med handmatning av fågelungar.

Hoppas det löser sig på bästa sätt!

Veterinären svarar om Fågel

 • Honan ska göra igen ägg?

  Hej! Jag har en hona som har lagt ägg, och sen kläcktes dom i november, men nu så står hanen igen på honan alltså som om hon ska göra ägg igen är det normalt?. Hon går alltid in i holket och håller på där inne. Hennes första ägg var i oktober 2015 ( 7 ägg bas 4 lever nu) och sen så kläcktes dom i november men nu i ianuari 2016 så står hanen igen…

  Lexi535

  Av: Lexi535

 • Häckning

  Hej! Jag har ett undulat par och jag undrar om ni har några bra häcknings tips. Paret kommer väldigt bra överens och dom är 1 år gamla. Jag har ingen erfarenhet av häckning men jag har haft fåglar länge. Jag har läst på mycket om det men undrar om ni har några bra tips och kanske saker som man ska tänka på :)

  erna_pervan

  Av: erna_pervan

 • Fjädrar, para sig

  Hej veterinär! Jag har en hane som tappar många små fjädrar vad menas det. Jag har köpt en hona men kan jag låta dom vara samma bur kommer dom då para sig. Hur kan dom para sig. Finns det något bra sätt om man vill veta att dom gillar varandra? Det är grå jakos Mvh Hassan

  hassooni

  Av: hassooni

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons