Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Häckning

Hej! Jag har ett undulat par och jag undrar om ni har några bra häcknings tips. Paret kommer väldigt bra överens och dom är 1 år gamla. Jag har ingen erfarenhet av häckning men jag har haft fåglar länge.  Jag har läst på mycket om det men undrar om ni har några bra tips och kanske saker som man ska tänka på :)

Veterinären svarar

Hej!

Det viktigaste att tänka på tycker jag faktiskt är att tillåta fåglarna “misslyckas”, dvs inte bli förtvivlad om de lägger obefruktade ägg, trampar ihjäl sina ungar, låter bli att mata dem eller annat. Ibland tar det några försök innan fåglarna lär sig. Ibland lär de sig aldrig och då får man vara nöjd med att ha ett par som trivs väldigt bra ihop.

En annan viktig sak är att inte ta för många kullar på paret, helst bara en kull om året men maximalt två. Man måste ta bort holken och ibland måste man möblera om i buren och flytta dem för att få dem att sluta. Har man otur fortsätter honan att lägga obegränsat med ägg och då måst veterinär kontaktas.

För övrigt sköter fåglarna sim häckning bra själva. Får de en holk de gillar (gärna med kupad botten så att risken för “spay-legs” minskar), bra foder, grenar att gnaga på, brukar det klara saken själva. Var inte för nyfiken utan låt dem sköta sig själva så mycket som möjligt. Vill man kunna kika ner i holken, får man placera den på utsidan av buren och ha ett öppningsbart tak.

Om flera ungar kläcks men något enstaka ägg ligger okläckt, är det bra att låta det ligga kvar tills ungarna börjar få fjädrar. De obefruktade äggen fungerar som värmestenar.

Det är bra att vara med i någon fågelförening om man vill börja häcka med fåglar. Man kan få många bra tips av erfarna uppfödare.

Det var några snabba och enkla tips.

Lycka till!

Veterinären svarar om Fågel

 • Honan ska göra igen ägg?

  Hej! Jag har en hona som har lagt ägg, och sen kläcktes dom i november, men nu så står hanen igen på honan alltså som om hon ska göra ägg igen är det normalt?. Hon går alltid in i holket och håller på där inne. Hennes första ägg var i oktober 2015 ( 7 ägg bas 4 lever nu) och sen så kläcktes dom i november men nu i ianuari 2016 så står hanen igen…

  Lexi535

  Av: Lexi535

 • Häckning

  Hej! Jag har ett undulat par och jag undrar om ni har några bra häcknings tips. Paret kommer väldigt bra överens och dom är 1 år gamla. Jag har ingen erfarenhet av häckning men jag har haft fåglar länge. Jag har läst på mycket om det men undrar om ni har några bra tips och kanske saker som man ska tänka på :)

  erna_pervan

  Av: erna_pervan

 • Fjädrar, para sig

  Hej veterinär! Jag har en hane som tappar många små fjädrar vad menas det. Jag har köpt en hona men kan jag låta dom vara samma bur kommer dom då para sig. Hur kan dom para sig. Finns det något bra sätt om man vill veta att dom gillar varandra? Det är grå jakos Mvh Hassan

  hassooni

  Av: hassooni

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons