Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Frågor om uv-ljus!

Hej, hej :)

Jag har lite frågor om uvb-ljus, det cirkulerar runt en hel del frågor på forumen nu och funderingar och där folk egentligen inte har en aning om hur dessa funkar eller ens vilken styrka som man skall ha till fåglarna, om det är en myt vad gäller uvb till reptiler ej bra för fåglar mm. kanske du som veterinär kan hjälpa till att få ordning på hela detta virrvarr av frågor som ännu inte har så bra svar att man kan känna sig helt säker på svaren. Spekulationer är ju inte något som är bra i längden så att säga.

Här kommer dom frågor som det undras över:

1. Avger daglysrör tillräckligt med uva för att fåglarna ska se det?

2. Hur mycket uvb bör det vara på sittpinnen under lampan?

3. Finns det några rekommendationer på hur mycket uvb för fåglar?? eller så att säga hur mycket µW/cm?

4. Vad skillnaden är på dom lampor som är i solarium, fågel och reptil uv-ljus ??

5. Kommer uv-världen ens i närheten av solen och skulle det kunna vara farliga??

6. Reptiler och fåglar bor ju utomhus i solen, på olika forum diskuteras det att uvb-ljus för reptiler är skadligt för fåglarnas ögon och bör inte användas, är det så som är fallet??

7. Varför skulle uvb för reptiler vara farligt för fåglar??

8. Är inte uvb samma sak egentligen för alla både reptiler och fåglar??

9. Är verkligen uvb-ljuset man köper till fåglarna eller reptilerna så starkt att det kan ge skador hos djuren??

Tack på förhand och god fortsättning önskar jag er in på det nya året.

M.v.h Johanna.

Veterinären svarar

Hej Johanna!

Som med det mesta när det gäller fåglar, återstår mycket att lära och forska om när det gäller UV-ljus för fåglar. Jag ska inte utge mig för att vara expert på ämnet eftersom ljus, lampor, strålning och allt vad det innebär är en komplicerad vetenskap.

Jag kan därför inte svara på dina frågor en och en utan gör en sammanfattning av det som är viktigt att veta och tänka på.

UV-ljus från solen består bl.a. av både UVB och UVA. Till fåglar bör man ha en lampa som avger båda typerna av UV-strålning. UVB är bl.a. bra för kalkupptaget vid skelettbildningen och äggproduktion, UVA stimulerar bl.a. häckningen och det allmänna välmåendet för många fågelarter.

Skillnaden på solarielampor och UV-lampor är mycket stor. Solarielampor har en kraftig UV-strålning som är avsedd att så snabbt som möjligt stimulera människohud att bli brun. Dessa lampor ska absolut inte användas till några djur! De kan orsaka både brännskador och ögonskador.

När det gäller UV-ljus för reptiler har zoo-handeln tagit fram allt bättre alternativ, till att börja med för reptiler men nu finns även bra lampor för fåglar. UV-lampor för reptiler finns i olika “styrkor” beroende på om reptilen är ökenlevande eller lever i miljöer där reptilen inte blir lika exponerad för solljus. Lever de i regnskog eller är morgon och skymningsaktiva ska de ha “svagare” UV-lampor.

Fågellampor skiljer sig från reptillampor genom att de avger UVA-strålar utöver UVB, vilket fåglar bör ha. Jag har inte hängt med i om utvecklingen kommit så långt att det finns olika “styrkor” på fågellampor som det finns för reptiler men förr eller senare kommer det säkert.

Sammanfattningsvis vill jag säga att inget överträffar naturen. Kan man sina fåglar ute i alla fall en del av året, är detta självfallet det allra bästa. Om fåglarna alltid sitter inomhus, bör de utsättas för UV-ljus under de ljusa timmarna. Jag rekommenderar att man använder de lampor som är avsedda för fåglar och inte de som är till reptiler. Aldrig någonsin solarielampor!

Hoppas du fått svar på i alla fall en del av dina undringar!

Veterinären svarar om Fågel

  • Frågor om uv-ljus!

    Hej, hej :) Jag har lite frågor om uvb-ljus, det cirkulerar runt en hel del frågor på forumen nu och funderingar och där folk egentligen inte har en aning om hur dessa funkar eller ens vilken styrka som man skall ha till fåglarna, om det är en myt vad gäller uvb till reptiler ej bra för fåglar mm. kanske du som veterinär kan hjälpa till att få ordning på hela detta virrvarr av frågor som…

    johanna_nydén

    Av: johanna_nydén

  • torka

    hej veterinär! jag har duschat min fågel men hur torkar jag den eller så måste den torka sig själv det är en nymfparakit. Kan man använda vanligt spray eller så måste man köpa spray som är till fåglar svara snabbt tack. mvh hassoni

    hassooni

    Av: hassooni

  • ny kompis, karantän?

    Hej och tack för en bra frågelåda! Min undulat ska få en kompis efter att ha varit själv ett år sedan hans hona blev avlivad. Jag funderar nu på karantän och försiktighetsåtgärder. Den nya kompisen har inte haft någon fågelvän på ca 5 år (sedan djuraffär eller vart hon införskaffades). Hon har varit i karantän hos en av mina vänner i två veckor och verkar frisk. Bra i hullet, ej överviktig, fin näbb och ej…

    Fredde

    Av: Fredde

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

  • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

    Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

  • Övervikt på papegoja

    Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

  • Skötselråd papegoja

    Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons