Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Frågor om Lipom/fettumörer??

Hej :)
tänkte fråga då Jag fick hem två undulater, det var vanvårdsfall, den ena var skinn och ben och plockat sig otroligt mycket men som jag med hjälp av extra med b-vitaminer, cocosolja som jag smälte i hett vatten, lät vattnet svalna och hällde i bland fröna samt en varierad kost med örter, bär och grönsaker (även blötlagda och groddade frön) fått ordning på något sånär. Det är bara fjäderskruden som jag inte vet kommer att kunna växa ut tyvärr så återstår att se.

Men den andra fågeln var åt andra hållet extremt överviktig, hon har lipom som är utbrett och jag tror att det påverkar hennes andning men också krävan.
I mitt fågelrum har hon hela 10 kvm att flyga på och måste flyga ner till och från maten då den är på golvet och hon rör sig hyfsat tycker jag för att ha så utbrett lipomproblem. Hon får också en varierad kost här hemma där det dåliga fettet är minimalt samt liveraid som är ett mariatistel pulver för levern strödd en liten nypa på maten.

Men här hos mig har jag bannlyst att ge någon av fåglarna frukt då fruktsocker omvandlas till fett i deras små kroppar så dom får helt enkelt inte frukt.
Min våg är sönder som jag brukar väga dom med så har inte kunnat väga henne men om jag får gissa så väger denna fågel med lipomet över 60 g eller mer.
Dom andra i fågelrummet får igång henne så hon flyger och håller igång mer än hon någonsin gjort men det syns att hon får anstränga sig, tidigare föll hon till marken ofta men är nu så stark att hon orkar hålla sig flygande längre.

Det jag undrar över med den magra fågeln är:

1. kommer denna fågel (som nu är på bättringsvägen) kunna få utväxta fjädrar på magen igen eller kommer hon förbli utan fjädrar där??

2. Kan denna fågel vara ute på sommaren hela sommaren eller måste hon få komma in kyliga dagar ??

3. Något ni tycker jag skall tänka på vad gäller denna fågel??

Det jag undrar om den överviktiga fågeln är:

1. Vad bör jag tänka på när det gäller denna fågel för att få henne i bättre form ??
hon lever med dom andra flockmedlemmarna i fågelrummet och jag har inte haft med en så överviktig fågel att göra tidigare så är lite kluven hur jag går till väga med kosten vad gäller en hel flock och en överviktig fågel??
Pellets är något jag inte tror på och något jag förra året försökte få över dom på men som inte gick med resultat. Men fröblandningen är utan extremfeta frön, den har många olika sorters frön där kanariefröna är mest utav, hela 40 %. Resten av fröblandningen består av hirs både röd, vit och gul, men också havre, en liten andel negerfrön samt också varje dag mellan frögivorna får dom enbart magra gräsfrön att äta av hos mig som dom måste leta efter.
Ångbad får hon för att underlätta andningen när den är jobbig.

2. Kan man med hjälp av kost och motion göra så lipomet försvinner på henne eller minskar i storlek??

3. Hur är det med matning av annan fågel ?? kan det vara skadligt för henne att bli matad av en hane?? är den matningen fettrik ??

4. Skulle också gärna vilja ha bra bantningstips för att kunna hjälpa henne bättre.

tack på förhand :)

M.v.h Johanna.

Veterinären svarar

Hej Johanna!

Vad skönt att undulaterna fick ett bättre hem! Här kommer mina svar:

1. Svårt att svara på. det beror på hur fjädrarna “försvunnit”. Om en fjäder rycks ut med våld tillräckligt ofta, kan fjäderanlaget dö och då bildas det ingen ny fjäder. Har fjädrarna lossnat till följd av sjukdom eller brister i kosten, finns det chans att de växer ut och blir helt fina. Det kan dock dröja några ruggningar.

2. Så länge fjäderdräkten inte är intakt måste fågeln kunna komma in i rumsvärme om den fryser.

3. Fortsätt ge den tillskott tills du tycker den är normalviktig och fjädrarna är fina. det kostar ganska mycket energi att bilda nya fjädrar. Självfallet får du se upp att den inte blir överviktig av bara farten.

1. Om du gror fröna blir de mindre feta och dessutom nyttigare. Prova det. I början kan det vara bra att bara blötlägga fröerna över natt för att undulaterna ska få vänja sig. Successivt låter du fröna gro allt mer.

2. Du kanske inte kan få bort lipomet helt men du bör kunna krympa det en hel del.

3. Helst ska en hane inte mata henne. Då är det risk att hon får i sig mer än hon behöver.

4. Du hittar fler tips om bantning i artikeln som jag länkat till.

I allra värsta fall, ffa om det handlar om “liv och död”, finns det hormonell behandling man kan prova. Då måste du dock boka tid hos en fågelkunnig veterinär.

Lycka till!

Veterinären svarar om Fågel

 • Att få en överviktig undulat att börja flyga

  Hej! Jag var tidigare i veckan hos en veterinär med min undulat Max som har blivit något överviktig. En vanlig vikt hos en undulat bör ligga på 35-40 gram och Max väger 58 gram. Jag håller nu på att få henne att gå ner i vikt, men det är väldigt svårt att få henne till att motionera. Hon lämnar helst inte buren om man inte lockar ut henne med godis och när jag väl fått…

  EvelinaBrundin

  Av: EvelinaBrundin

 • Följdfrågor om lipom!

  Hej ! jag har lite följdfrågor angående lipom. Jag undrar om hostningar och retningar kan förekomma hos en fågel med lipom på bröstet?? kan det också vara så att dom kräks upp frön lättare, att maten inte får plats på grund utav plaseringen av lipomet på bröstet?? Om levern är påverkad av fettlever samtidigt som lipomproblemet kan det då finnas samma symptom på hostningar och kräkningar?? M.v.h Johanna.

  johanna_nydén

  Av: johanna_nydén

 • Frågor om Lipom/fettumörer??

  Hej :) tänkte fråga då Jag fick hem två undulater, det var vanvårdsfall, den ena var skinn och ben och plockat sig otroligt mycket men som jag med hjälp av extra med b-vitaminer, cocosolja som jag smälte i hett vatten, lät vattnet svalna och hällde i bland fröna samt en varierad kost med örter, bär och grönsaker (även blötlagda och groddade frön) fått ordning på något sånär. Det är bara fjäderskruden som jag inte vet…

  johanna_nydén

  Av: johanna_nydén

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons