Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Frågor om jodbrist/struma och tumörer!

Hej, hej :)

Vill först tacka för alla fina och kloka svar jag fått på alla mina frågor, känns så skönt att man har någonstans att vända sig när hjärnan spinner varm av frågor och även få svar på olika rön som sprides på nätet så man kan få lite klarhet i allt ^^ :)

Jag har lite frågor vad gäller jodbrist/struma och halstumörer. Har funderat på det ett tag nu och här kommer frågorna:

1. Hur vanligt är det med tumörer i halsen på våra burfåglar, förkommer det tumörer just i halsen ??

2. När det gäller jodbrist och då framför allt struma, när fåglarna väl utvecklat den typiska svullnaden på halsen är det en fast hård svullnad som man skall kunna känna då ??

3. Kommer fågeln alltid ha den svullnaden på halsen eller kommer den att försvinna när behandlingen sätts in ??

4. Hur vanligt är det med struma på andra fågelarter utöver gouldsamadiner och undulater ??

Tack på förhand.

M.v.h Johanna.

Veterinären svarar

Hej Johanna!

Vad roligt att du uppskattar hemsidan. Jag hoppas att många läser svaren så att kunskapen sprids.

Så till dagens frågor:
1. Tumörer i halsen är inte vanligt på papegojfåglar men visst kan det förekomma. Det är viktigt att veta att struma inte är en tumörsjukdom. Det är en bristsjukdom.
2. När en fågel utsätts för jod-brist kan den få struma. Då svullnar sköldkörteln och kan orsaka andningsbesvär, röstbesvär och kräkningar hos undulaten (fjäderavfall på huvudet på gouldsamadiner). Sköldkörteln sitter inte synlig på halsen som på oss människor utan längre ned i bröstkorgen vid fågelns struphuvud och röstorgan som kallas syrinx (larynx kallas motsvarigheten på däggdjur). Om en människa får struma syns det med en gång eftersom det då blir en svullnad på framsidan av halsen. Fåglar får också en svullnad men den går varken att känna eller se, eftersom den sitter nere i bröstkorgen. Man får därför misstänka sjukdomen genom antagande, symptom och utfodringshistoria. Behandlar man med jod brukar fågeln bli helt frisk men man måste tillföra jod resten av livet. Det är därför man alltid ska utfodra undulater med jodberikat foder.
4. Alla fåglar kan få struma men det är absolut vanligast på undulater. Hur vanligt det är på gouldsamadiner i Sverige vet jag faktiskt inte. De dyker tyvärr inte upp hos mig men undulater kommer med jämna mellanrum. Sjukdomen har i vilket fall ökat eftersom man numera “glömt bort” att jod-berika fågelfröer.

Hoppas du fick svar även den här gången!

Veterinären svarar om Fågel

 • Häckning

  Hej, den 31 oktober fick min hona ett ägg, och jag tror att hon har inte fått tillräckligt med kalcium i sig, kan hon dö? Vad ska jag göra? Tack så mycket MVH lexi

  Lexi535

  Av: Lexi535

 • Frågor om jodbrist/struma och tumörer!

  Hej, hej :) Vill först tacka för alla fina och kloka svar jag fått på alla mina frågor, känns så skönt att man har någonstans att vända sig när hjärnan spinner varm av frågor och även få svar på olika rön som sprides på nätet så man kan få lite klarhet i allt ^^ :) Jag har lite frågor vad gäller jodbrist/struma och halstumörer. Har funderat på det ett tag nu och här kommer frågorna:…

  johanna_nydén

  Av: johanna_nydén

 • katarinaparakit

  Hej! Jag har en katarinaparakit som från början var koboltblå nu ett år gammal är det som om den tappat färgen och bleknat jag har uv -lampor och bra varierad kost vad kan det bero på?

  fenixen

  Av: fenixen

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons