Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Frågor om hjärtproblem på fåglar :)

Hej :)

Jo, då kommer här nya nyfikna fråga.
När det gäller hjärtsjukdomar och hjärtproblem på fåglar hur vanliga är dom ?? och hur ser symptomen ut, finns det något jag som fågelägare bör hålla utkik efter ?? samt påminner symptomen på hjärtproblem som hos hundar ??

tack på förhand.

M.v.h Johanna.

Veterinären svarar

Hej Johanna!

Det är bra att vara nyfiken! Det är så man lär sig saker.

När det gäller hjärt- och kärlsjukdomar på fågel, vet man ganska lite. I det vilda är det förmodligen ovanligt men in fångenskap förekommer det då och då. Det vanligaste är arteroscleros, dvs förkalkning/förfettning av blodkärlen. Det är på fågel liksom på människa en vällevnadssjukdom. Vi utfodrar tyvärr våra fåglar men en på tok för fet kost och fåglarna har ingen möjlighet att motionera på samma sätt som de gör i naturen.

Det förekommer även hjärtsjukdomar på ffa större papegojor där en förstoring av hjärtat kan ses (cardiomyopati). Är hjärtat förstorat, kan det inte jobba som det ska och det leder till trötthet, avmagring, tung andning och i slutskedet lungödem som kan orsaka hosta.

Symptomen är som du ser ganska lika hundars och andra djurs men som du säkert vet ser man dem oftast väldigt sent på en fågel eftersom de är så duktiga på att dölja och kompensera sina symptom.

Mycket återstår dock att forska på när det gäller fågelhjärtan.

Hoppas du fått din nyfikenhet i alla fall lite stillad.

Veterinären svarar om Fågel

 • Frågor om hjärtproblem på fåglar :)

  Hej :) Jo, då kommer här nya nyfikna fråga. När det gäller hjärtsjukdomar och hjärtproblem på fåglar hur vanliga är dom ?? och hur ser symptomen ut, finns det något jag som fågelägare bör hålla utkik efter ?? samt påminner symptomen på hjärtproblem som hos hundar ?? tack på förhand. M.v.h Johanna.

  johanna_nydén

  Av: johanna_nydén

 • Blåpannad amason

  När jag kom ner imorse låg min 43-åriga blåpannade amason på golvet i buren. Han andades tungt och kunde inte röra på sig. Under en veckas tid nu har han inte varit sig själv riktigt, mestadels sovit. Han skadade benet under förra vecka men blev bättre med tiden. Nu sitter jag här med honom liggandes på golvet, andas tungt och kan inte ta sig upp. Vad ska jag göra?

  Ida-3d

  Av: Ida-3d

 • Lunginflammation tupp?

  Min tupp har blivit väldigt rosslig hostar och nyser låter värre än vanlig förkylning . Kan jag ge honom Amoxicillin eller kåvapenin. Min lokala vet ville inte undersöka honom.

  annamaria_andersson

  Av: annamaria_andersson

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons