Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Fråga från icakuriren.se: Vår papegoja plockar av fjädrar

Hej!

Vi har en papegoja som är två år gammal, och som plockar bort fjädrar och släpper på golvet i buren. Vad kan det vara som är fel?

Mvh,

Alma

Veterinären svarar

Hej Alma!

Fjäderplockning kan förekomma på alla fåglar men är tyvärr vanligare på vissa papegojarter, t.ex. grå jakos.

Eftersom klåda, smärta och allmänt dålig välbefinnande, kan göra att en fågel börjar plocka sig, finns det många tänkbara sjukdomsorsaker. Utöver detta finns det psykiska orsaker till att en fågel plockar sig. Allt från stress till uttråkning och frustration och ångest. Man kan även ha otur och ha en fågel som börjar plocka sig pga sjukdom eller smärta och blir fri från de här problemen men fortsätter att plocka sig som en “ful ovana”.

Som du förstår är problemet komplext och det är sällan lönt att söka hjälp hos en “vanlig” veterinär. Vill du utreda saken bör du få hjälp av en fågelkunnig veterinär. Det man brukar göra är vad jag kallar en “klåd-utredning” för att se om man kan hitta någon sjukdomsorsak. Det innebär en mängd prover och undersökningar och kan kosta 5000-10.000:- beroende på problemets omfattning, hur många prover man tar och vilken klinik man gör det på.

Läs gärna artikeln om fjäderplockning som jag länkat till så får ni veta mer.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Fågel

 • Fråga från icakuriren.se: Vår papegoja plockar av fjädrar

  Hej! Vi har en papegoja som är två år gammal, och som plockar bort fjädrar och släpper på golvet i buren. Vad kan det vara som är fel? Mvh, Alma

  Carl Dohrmann

  Av: Carl Dohrmann

 • Snurrig nymfparakit

  Hej för 3 dagar sen köpte jag en nymfparakit som är 2 år . Jag transporterade den med en ganska stor bur . När jag hämtade hem den till mig så satt den ner i hörnet av bottnen av buren. När den sitter på bottnet så snurrar han sig och ser snurrig ut . 1 gång under dagen så såg den glad ut , den började vissla och gå runt , men annars sitter den…

  Hagob

  Av: Hagob

 • Felix blir fruktansvärt arg

  Hej Marianne Dennis här! Har följt ditt råd jag fick per telefon och badar nu felix i handfatet med stark vattenstråle och får då se fjädrar som lossnar av sig själv. Felix problem är hans ilska! Han blir fruktansvärt arg. Sjunger jag för honom eller låter honom lyssna på musik med saxofon eller trumpet går det något bättre. Hur ska jag få bort hans ilska i samband med badet. I övrigt är alla djuren pigga…

  dennis_dominerar

  Av: dennis_dominerar

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons