Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Fjädrar, para sig

Hej veterinär! Jag har en hane som tappar många små fjädrar vad menas det.
Jag har köpt en hona men kan jag låta dom vara samma bur kommer dom då para sig.
Hur kan dom para sig. Finns det något bra sätt om man vill veta att dom gillar varandra?
Det är grå jakos
Mvh Hassan

Veterinären svarar

Hej Hassan!

Antingen ruggar din hane, plockar sig eller så tappar han fjädrar pga sjukdom. Om fågeln ruggar växer det ut nya fjädrar så fågeln blir helt fin igen när ruggningen är klar. Om fågeln plockar sina fjädrar eller tappar fjädrar pga sjukdom, kommer det att uppstå fjäderlösa partier. Om så är fallet bör man söka veterinärhjälp.

När man ska sätta ihop två stora papegojor ska man vara mycket försiktig. Det är inte alls säkert att de tycker om varandra. De kan t.o.m. börja slåss och skada varandra riktigt illa. Till att börja med är det bra att hålla dem isär ca 3 månader för. Detta av smittskyddsskäl. Dels får fåglarna tid att vänja sig vid varandras bakterier men om någon av dem bör på någon dolt sjukdom, är det störst chans att det visar sig de första 3 månaderna.

Efter det kan prova att sätta hop dem. Det är lämpligt att göra detta på ett ställa där ingen av fåglarna bruka vara, gärna ett helt rum där ingen av dem brukar vara. de behöver gott om utrymme så att de inte känner sig ihopträngda. Har man tur kan det bli kärlek vid första ögonkastet men räkna inte med det. Om de ogillar varandra till en början, kan det bli bättre med tiden men man vet aldrig. Har man riktig otur kommer de att avsky varandra i tid och otid. Viktigt är att man inte tränger ihop två fåglar i en bur om man inte är helt säker på att de samsas riktigt bra.

Om de gillar varandra kommer de att bli mycket samstämde. De kommer att följa varandra, sitta ihop, sova ihop, putsa varandra och leka med varandra.

Om de kommer att häcka ihop beror på om de är ett samstämmig och fungerande par som får rätt förutsättningar. Det är en lång väg dit och vill du häcka med dina fåglar bör du söka mycket information om detta. Sök litteratur och försök få kontakt med en uppfödare som kan ge dig tips och råd.

Lycka till!

Veterinären svarar om Fågel

 • Honan ska göra igen ägg?

  Hej! Jag har en hona som har lagt ägg, och sen kläcktes dom i november, men nu så står hanen igen på honan alltså som om hon ska göra ägg igen är det normalt?. Hon går alltid in i holket och håller på där inne. Hennes första ägg var i oktober 2015 ( 7 ägg bas 4 lever nu) och sen så kläcktes dom i november men nu i ianuari 2016 så står hanen igen…

  Lexi535

  Av: Lexi535

 • Häckning

  Hej! Jag har ett undulat par och jag undrar om ni har några bra häcknings tips. Paret kommer väldigt bra överens och dom är 1 år gamla. Jag har ingen erfarenhet av häckning men jag har haft fåglar länge. Jag har läst på mycket om det men undrar om ni har några bra tips och kanske saker som man ska tänka på :)

  erna_pervan

  Av: erna_pervan

 • Fjädrar, para sig

  Hej veterinär! Jag har en hane som tappar många små fjädrar vad menas det. Jag har köpt en hona men kan jag låta dom vara samma bur kommer dom då para sig. Hur kan dom para sig. Finns det något bra sätt om man vill veta att dom gillar varandra? Det är grå jakos Mvh Hassan

  hassooni

  Av: hassooni

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons