Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Fjäderplockning på gråjako

Hej!
Jag har två grå jako, en hane som är ca 4 år och en hona som är ca 3 år. Dom har varit tillsammans sedan dom var ganska små och är kärvänliga emot varandra, jag har haft dem sen i somras.

Det är så att honan har börjat plocka fjädrar under vingarna, samt på vingarna och nu blir det bara mer och mer. Som foder så får dom pellets som är speciellt för grå jakos, och dom får fröblandning som tillskott och frukt ibland. Dom har en väldigt stor bur och är ute hela tiden så fort jag är hemma, dom har en massa leksaker att flyga på så dom ska vara aktiverade. Självklart är jag med dom ofta också och myser.

Tidigare hade dom en mindre bur där hanen var elak emot henne, vilket jag tror beror på att buren var för liten. Och det är nog här beteendet har börjat, men det är bara en gissning.
Hon började också tappa vikt men nu när hon fått mycket större bur så har hon gått upp igen.
Som individ är hon ganska osäker, hon “morrar” väldigt ofta men är ändå kärvänlig emot mig och kommer. Men förövrigt skulle jag säga att hon mår bra!

Vad kan man göra? Vill verkligen inte dela på dom och tror inte det skulle hjälpa heller. Jag förstår att när dom väl har börjat med plockningsbeteende så är det svårt att bryta, men kan det vara någon sjukdom i bakgrunden? Eller kan det vara ett beteende som bara startas från de 3 månaderna då hon hade det trångt och som inte vill gå över? Kan jag bara hoppas att det kan gå över??

Tack på förhand!!

// Orolig ägare..

Veterinären svarar

Hej Rebecka!
Tyvärr är fjäderplockning ett besvärligt probem på papegojor. Du har helt rätt i att det kan bero på sjukdom eller stress och att det snabbt kan bli en ful ovana även om orsaken till plockningen rättats till. 
jag tycker i vilket fall att du ska göra en ordentlig utredning hos en fågelkunnig veterinär så att du är säker på att din fågel inte går och drar på någon sjukdom. Om inte, får man jobba så gott det går med beteendeträning, miljöberikning och annat.
Läs artiklen om fjäderplockning så får du lite mer information.

Veterinären svarar om Fågel

 • plockar sig

  Hej! Jag har en gultofsad kakadua som plockar dig! Jag har haft han i ca en månad då förra ägaren inte finns kvar längre. Han har plockat sig på magen och benen. Nu ser jag även att han börjar plocka sig på ryggen. Vill gärna ha hjälp innan det blir större problem. Är tacksam för svar!

  Sonjaw

  Av: Sonjaw

 • Orolig undulattägare

  Jag har en undulat på 9-10 år (plus åren hon var när vi köpte henne). Under de senaste halvåret har det lossnat mängder av fjädrar runt huvudet på henne. Finns inga fjädrar runt hela huvudet på henne. De började med ett litet sår som blödde då vi gjorde rent och lät henne vara själv i buren i något dygn. Hon blöder dock inge mera men kan hända någon enstaka gång då och då. Hon kan…

  Bichonhavanis66

  Av: Bichonhavanis66

 • vrålande nymfparakit

  Hej.Min särbo har en nymfparakit.Han är irriterande,skriker,flaxar o verkar helt störd.Det går inte att vara i samma rum ibland.Hur kan man få fågeln att lugna ner sig.Han står i samma rum som tv,jag funderar på om han blir orolig av allt ljud från tv.Är tyst på nätterna(som tur är)MVH Anneli

  Anneli Almström

  Av: Anneli Almström

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons