Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Finns ingen fågelveterinär?

Hej. Min nymfparakit som va runt 20år fick svårt att greppa med fötterna o då ringde jag veterinären i roslagstull och dom sa att så länge hon äter o mår bra så är det okej vilket hon gjorde så vi bokade in en tid veckan därpå :/ för dom tyckte inte det va akut, så jag skulle ringa om de blev värre så får jag komma in då. Dagen efter ringade jag o ville komma in på en gång för att hon hade blivit mycket sämre.. men jag kunde inte komma in eftersom fågel veterinären skulle precis gå för dagen. Så jag fick ingen hjälp .. ringde runt till alla kliniker i hela sthlm men INGEN hade en fågelkunnig veterinär på plats .  Så min älskade fågel som jag haft i 20 år dog.. jag har fler fåglar och nu känner jag stor oro över att de ska hända dom något o behöver akut hjälp ? Så mina frågor är.. har inte fåglar rätt till akut hjälp ? Vad ska jag göra om jag hamnar i samma hemska situation?  Varför är inte fåglar lika prioriterade som alla andra djur ? Skulle verkligen uppskatta svar // frustrerad fågelägare

Veterinären svarar

Hej!

Vad tråkigt med din fågel! Om det är någon tröst, är det ju inte säkert att man hade kunnat rädda fågeln till livet när den är 20 år gammal. Men jag förstår din frustration att inte ens få chansen att göra ett försök.

Jag håller till 100% med dig! Fågelkunniga veterinärer är väldigt sällsynta och jag tycker det är en skam att veterinärutbildningen i Sverige endast är inriktad på hund, katt, häst, nötkreatur och svin. De få veterinärer i Sverige som kan något om fåglar har lagt ner mycket tid och pengar på att utbilda sig utomlands efter den 5 1/2 år långa utbildningen i Sverige. De är så få att de omöjligen kan täcka upp behovet i hela Sverige dygnet runt.

Själv håller jag kurser och hjälper till så ofta jag kan men det måste bli en ändring på grundnivå, dvs på utbildningen. Det bästa vore om djurägarna hörde av sig till veterinärprogrammet och Veterinärförbundet och “tjatade” på de kliniker som finns där de bor. Som med det mesta är det viktigt att visa att det finns efterfrågan innan samhället är villigt att se till att det finns tillgång. Lite bakvänt kan man tycka eftersom det gäller djurens väl men tyvärr är det så.

Jag tycker inte det här ska avskräcka dig från att skaffa en ny fågel men jag tycker du ska etablera kontakt med en klinik med fågelintresserade veterinärer redan när du köper din fågel. Då har du bäst chans att få hjälp när det blir akut.

Glöm dock inte bort att tjata på de som bestämmer vad utbildningen innehåller och på klinikerna att de ska skicka sina anställda på kurser så att de lär sig om fåglar och andra exotiska sällskapsdjur.

Veterinären svarar om Fågel

 • vad får inte undulater äta

  hej ska köpa 2 undulat hanor vad är inte bra för undulater.Vill inte ge något fel till dom

  arda

  Av: arda

 • Ensam Zebrafinkshane, kan han acceptera en ny kompis?

  Hej, Nu har vår hona dött (hon lade ägg hela tiden och fick nog värpnöd, dog i natt). Nu är vår hane ledsen och ensam. Kan vi skaffa en ny Zebrafinkskompis åt honom? Han är knappt ett år, precis som honan var. Kan han ha en hane som ny kamrat? Är orolig att det blir som tidigare att den nya honan bara lägger ägg hela tiden. Teofil

  Teofil

  Av: Teofil

 • Veterinär?

  Hej! Vet ni vart i Göteborg kan man hitta en bra väterinär för fåglar, jag hittar ingen! Jag behöver akut en väterinär till min fågel! :( Tack för svaret MVH lexi

  Lexi535

  Av: Lexi535

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons