Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

finkunge fastnat med benet i bokorgen

Hej. En av mina 4 zebrafinksungar hade idag fastnat med knäleden i en springa i det flätade boet. Det fanns torkat blod, och leden var svullen. Jag lossade ungen och tog försiktigt upp den ur bokorgen och undersökte skadan. Hela benet är rodnat och svullet, leden är blålila och än mer svullen och det finns små vätskande skavsår, men inget är brutet eller ur led. Ungen “cyklade” själv med båda benen när jag höll den med benen fritt nedanför kroppen.

Ungarna är 18 dagar gamla och så stora att de när som helst börjar att lämna boet, men de är fortfarande beroende av föräldrarnas matning och omvårdnad. Jag har svårt att tro att den skulle klara påfrestningen som transport till en veterinär innebär.
Bokorgen är dock av naturliga skäl mycket smutsig, och risken för infektion därmed överhängande.

Finns det något alls jag kan göra för den lilla ungen?

Veterinären svarar

Hej Stina!
Jag håller med om att infektionsrisken är stor. Det kan även vara så att benet är så illa skadat att det bör amputeras. Jag tycker därför att du trots din oro ska kontakta en fågelkunnig veterinär. Får ungen en infektion eller om benet går i nekros (vävnadsdöd), är riskerna för dödsfall ännu större.

Veterinären svarar om Fågel

 • Spricka i näbben?

  Hej! Jag har märkt att min undulat har fått vad som ser ut som en lång spricka i näbben och att näbben börjat bli lite mörkare upptill där den växer ut så att säga. För övrigt verkar han inte ha vara öm i näbben och han är glad och pigg som vanligt men jag är orolig för att näbben ska spricka mer eller att han är sjuk? Tidigare har han haft lite problem med näbbsvamp…

  sophie_svensson

  Av: sophie_svensson

 • Bulbul/Bulbyler

  min fågel står på ett ben nu sista två dagar, märkte att sitt ben är svullen och igår fick han typ två droppar blod när han fick peta med den där vid låren!!! jag klappade honom så att blodet stoppas och det kom inte mera blod, igår verkade han vara jätte trött för att stå hela tiden på ett ben. men han har alltid varit glad och äter som vanligt inga konstigheter. idag verkar han…

  raghda

  Av: raghda

 • problem med växt av ny vingpenna

  Hej! vi har en grå jako kille på strax över 2år som har problem med sin ena vinge. Han blev vingklippt när han var 16 månader och sedan dess haft problem med ena vingens yttersta två-tre fjädrar. det har gång på gång växt ut fina vingpennor som sen gått av. han har kunnat flyga till o från hela tiden men problemet är att han inte får behålla de nya fjädrarna länge alls, eftersom de bara…

  emmaa_emma@hotmail.com

  Av: emmaa_emma@hotmail.com

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons