Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Fågelfrågor

Om ens papegoja skadat klon, ska man söka veterinär direkt då eller kan man vänta och se om det läker om det inte ser så allvarligt ut?
Läste artikeln om brutna blodpennor. Ska man försöka dra ut en sån fjäder själv eller måste en veterinär göra det och söva fågeln?
Gäller ovanstående även för undulater?
Finns det något annat som är giftigt för fåglar än avocado? Kan man ge sina fåglar alla andra frukter?

Veterinären svarar

Hej Maria!
Det beror på hur kloskadan ser ut. Sitter klon snett eller är flikig bör man söka hjälp. Ibland kan man behöva ta bort hela klokapseln och ibland vill man behandla med antibiotika. Det är mao aldrig fel att få saken kontrollerad.
Alla fågelarter har blodpennor när nya fjädrar växer ut. Samma råd gäller alltså även för undulater. Det är alltid bäst att låta en fågelkunnig veterinär dra ut blodpennan men ibland kan man hamna i situationer när det inte går att ta sig till veterinär eller få tag på någon som är kunnig. Då är det bättre att själv försöka få grepp om basen på blodpennan och dra loss den i sin helhet. Man måste vara förberedd på att det kan göra rejält ont på fågeln.
Det finns tyvärr inga “listor” på vad som är giftigt för fåglar och vad som är riskfritt men generellt är det vanliga vanliga frukterna vi själva äter harmlösa.

Veterinären svarar om Fågel

 • Saffran

  Är saffran giftigt för en amazonpapegoja? Har sett olika uppgifter på detta. Min papegoja vill alltid smaka det jag äter, är det farligt att låta honom provsmaka saffransbröd ?

  norstedt

  Av: norstedt

 • Är vindruvor skadligt för fåglar?

  Hej! Har hört att vindruvor och russin är farligt för vissa djur såsom hund. Nu hävdar några att det även skulle vara farligt, orsaka njursvikt m.m hos fåglar. Stämmer det verkligen eller är det att folk har överfört det som de har hört om hundar? Jag har själv höns och vindruvsbuskar i trädgården, därför undrar jag. Mvh Anna

  anna_löf

  Av: anna_löf

 • Vitamindroppar

  Hej! Jag har hört att det kan vara skadligt, till och med dödligt, att ge sina undulater vitamindroppar i vattnet. Är det sant? Kan man ge samma droppar i t.ex. maten istället?

  anlinac

  Av: anlinac

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons