Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Ensam Zebrafinkshane, kan han acceptera en ny kompis?

Hej,

Nu har vår hona dött (hon lade ägg hela tiden och fick nog värpnöd, dog i natt). Nu är vår hane ledsen och ensam. Kan vi skaffa en ny Zebrafinkskompis åt honom? Han är knappt ett år, precis som honan var.
Kan han ha en hane som ny kamrat? Är orolig att det blir som tidigare att den nya honan bara lägger ägg hela tiden.

Teofil

Veterinären svarar

Hej Teofil!

Tyvärr är zebrafinkar väldigt lätthäckade och ibland blir det för mycket och honan blir sjuk.

Jag tycker dock absolut att du ska skaffa en ny kompis till din ensamma hane. Det kan fungera med en annan hane för att slippa äggen men det finns risk för slagsmål. Bäst är alltid att ha en hane och hona ihop.

Självfallet ska de inte ha något bo och man ska inte ge dem bomaterial om man inte vill att de ska häcka. Tyvärr lägger honan ibland ändå ägg på burbotten, i matskålar eller på andra ställen. Det finns hormonbehandlingar man kan testa hos en fågelkunnig veterinär men det är kostsamt och behandlingen måste upprepas med jämna mellanrum.

Ibland kan man hålla en hona frisk trots att den lägger allt för mycket ägg genom att ge henne näringsrik kost och rikligt med kalk. Det är dock svårt och hur man än vrider och vänder på saken är det inte inte normalt och bra för kroppen med en så kraftig produktion.

Hoppas det går bra!

Veterinären svarar om Fågel

 • vad får inte undulater äta

  hej ska köpa 2 undulat hanor vad är inte bra för undulater.Vill inte ge något fel till dom

  arda

  Av: arda

 • Ensam Zebrafinkshane, kan han acceptera en ny kompis?

  Hej, Nu har vår hona dött (hon lade ägg hela tiden och fick nog värpnöd, dog i natt). Nu är vår hane ledsen och ensam. Kan vi skaffa en ny Zebrafinkskompis åt honom? Han är knappt ett år, precis som honan var. Kan han ha en hane som ny kamrat? Är orolig att det blir som tidigare att den nya honan bara lägger ägg hela tiden. Teofil

  Teofil

  Av: Teofil

 • Veterinär?

  Hej! Vet ni vart i Göteborg kan man hitta en bra väterinär för fåglar, jag hittar ingen! Jag behöver akut en väterinär till min fågel! :( Tack för svaret MVH lexi

  Lexi535

  Av: Lexi535

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons