Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Att få en överviktig undulat att börja flyga

Hej! Jag var tidigare i veckan hos en veterinär med min undulat Max som har blivit något överviktig. En vanlig vikt hos en undulat bör ligga på 35-40 gram och Max väger 58 gram. Jag håller nu på att få henne att gå ner i vikt, men det är väldigt svårt att få henne till att motionera. Hon lämnar helst inte buren om man inte lockar ut henne med godis och när jag väl fått ut henne så sitter hon still. Och trots att hennes bästa kompis älskar att flyga och busa utanför buren så sitter hon antingen still på leksakerna/klätterställningarna där jag placerat henne eller så flyger hon direkt tillbaka till buren igen. Trots att jag har en ganska stor bur så vill jag mer än gärna få henne att börja gilla att flyga och det räcker ju inte i längden med små korta vändor i buren. Det som är trist är att dem gånger som hon väl flyger är när hon är rädd eller känner sig hotad. Och då slutar det alltid med att hon kraschlandar pga sin vikt.  Och nu när jag håller på att försöka få henne att gå ner i vikt så kan jag heller inte locka henne till andra sidan av rummet genom att hänga upp hirskolv eller något annat onyttigt godis.
Vad bör jag göra?

Veterinären svarar

Hej!

Jag förstår att det är jättesvårt! En hund kan man ta i ett koppel och gå på långa promenader men det är svårare att motionera en fågel. Det är dessutom som jobbigast nu när fågeln är som tyngst.

Jag utgår från att du fått kostråd så förhoppningsvis ska din fågel börja tappa vikt även om hon inte rör sig så mycket nu i början. När vikten minskar finns det gott hopp att fågeln blir mer benägen att vilja röra på sig.

Om det är väldigt jobbigt för fågeln att flyga och du inte vill stressa henne, kan du börja med att försöka få henne att klättra. Ingen fågel tycker om att sitta på golvet så länge så placera henne där upprepade gånger och låt henne klättra upp själv, t.ex. ett klätterträd eller annat som är möjligt för henne att komma upp i. När hon nått toppen tar du ner henne igen. Det kan låta elakt men någonstans måste man ju börja.

När hon börjar flyga lite bättre, kan du försiktigt “kasta iväg” henne ut i luften så att hon blir tvungen att ta några vingtag. Se bara till att det inte finns vassa eller hårda föremål som hon kan krascha in i.

Förhoppningsvis blir det här en bra början. Lycka till!

Veterinären svarar om Fågel

 • Att få en överviktig undulat att börja flyga

  Hej! Jag var tidigare i veckan hos en veterinär med min undulat Max som har blivit något överviktig. En vanlig vikt hos en undulat bör ligga på 35-40 gram och Max väger 58 gram. Jag håller nu på att få henne att gå ner i vikt, men det är väldigt svårt att få henne till att motionera. Hon lämnar helst inte buren om man inte lockar ut henne med godis och när jag väl fått…

  EvelinaBrundin

  Av: EvelinaBrundin

 • Följdfrågor om lipom!

  Hej ! jag har lite följdfrågor angående lipom. Jag undrar om hostningar och retningar kan förekomma hos en fågel med lipom på bröstet?? kan det också vara så att dom kräks upp frön lättare, att maten inte får plats på grund utav plaseringen av lipomet på bröstet?? Om levern är påverkad av fettlever samtidigt som lipomproblemet kan det då finnas samma symptom på hostningar och kräkningar?? M.v.h Johanna.

  johanna_nydén

  Av: johanna_nydén

 • Frågor om Lipom/fettumörer??

  Hej :) tänkte fråga då Jag fick hem två undulater, det var vanvårdsfall, den ena var skinn och ben och plockat sig otroligt mycket men som jag med hjälp av extra med b-vitaminer, cocosolja som jag smälte i hett vatten, lät vattnet svalna och hällde i bland fröna samt en varierad kost med örter, bär och grönsaker (även blötlagda och groddade frön) fått ordning på något sånär. Det är bara fjäderskruden som jag inte vet…

  johanna_nydén

  Av: johanna_nydén

Fler frågor om Fågel

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons