Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons
 1. Maria0_= #1 Maria0_=

  Sköldpadda!

  Har hört att det är bra att släppa ut sin sköldpadda ur buren och låta den torka, men vet inte om man ska det? Någon som vet? :)

 2. Forum moderator # Forum moderator svarade

  Hej Maria!

  Antar att du har en vattensköldpadda? De behöver en torr del i akvariet där de kan krypa upp och torka när de vill. Bifogar här ett utdrag ur Mariannes skötselråd när det gäller just detta. Hoppas det kan vara till hjälp!

  “Landdelen är viktig så att sköldpaddan kan komma upp på land för att sola och torka. Det förebygger sköld- och hudinfektioner samt främjar matsmältningen. Landdelen kan utgöras av plast, bark, sten, grus eller annat lämpligt material som ger en fast grund för sköldpaddan att kravla sig upp på. Flytande öar kan fungera för mycket små sköldpaddor men de större måste ha en stabil landdel för att inte riskera att tippa runt och bli fångade under vattnet. På landdelen ska det finnas utrymme för en solplats och en svalare del. På solplatsen kan temperaturen få gå upp till 32-35 grader men på den svalare platsen bör den inte överstiga 24-26 grader. Solplatsen kan skapas via en keramikerlampa eller annan typ av värmelampa som hängs över ena halvan av landdelen.”

  Läs gärna hela skötselrådet om sköldpaddor också:
  http://veterinaren.nu/reptil/bra-att-veta/skotsel/skotselrad-for-vattenskoldpadda

  Kul att du hörde av dig!

Inlägg 1-2 av 2

Forum Reptil

 • Skötselråd orm

  Ormen är den reptil som hållits längst som sällskapsdjur. Det finns många olika typer av ormar och det är viktigt att informera sig om skötsel av just den art man har. Felaktig skötsel leder till stress och sjukdomar.

 • Förstoppning sköldpadda

  Förstoppning kan bero på att sköldpaddan äter av bottensubstratet. Det är därför viktigt att ha uppsikt över djuret och byta underlag om sköldpaddan äter för mycket.

 • Möte med kallblodiga varelser

  Hur mycket kunskap har Sveriges veterinärer om reptiler?

Gå till forumet om Reptil
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons