Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons
 1. Sophie Liström #1 Sophie Liström (uppdaterad: )

  Artikel: Om din katt kissar eller bajsar utanför sin kattlåda

  Lär dig mera om vad du skall göra om din katt kissar eller bajsar utanför sina låda.

  Det här är en artikel, läs artikeln
 2. Amijane # Amijane svarade

  Hej!
  Jag vill bara berätta om min siames som vi tror har en utvecklingsstörning. Han kom till oss 13 v gammal o i familjen bodde då redan hans äldre helsyster från kullen innan (uppvuxna med en bra mor o hos en bra uppfödare). Att man ska gå på pottan hade han greppat men inte att man skulle krafsa över. Storasyster använde de första månaderna till att lära honom att krafsa (hon klämde helt enkelt in sig i pottan tillsammans med honom)! Vilket han numera gör…dock förstår han fortfarande inte VARFÖR man ska krafsa så han prickar ju inte alltid. Storasyster har givit upp vidare inlärningsförsök och agerar numera städpatrull sådana tillfällen och avslutar inte sällan med att örfila upp (med indragna klor) den oförstående brodern efteråt. Vi andra är extremt tacksamma för att han i alla fall använder pottan!!

 3. raggis # raggis svarade

  Jag vill bara kommentera svaret från Mikaela-57 som berättade om sin siames-syster som uppfostrade kattbrorsan när det gäller hans toabesök! Väldigt roligt!
  Min ragdollhona som är ett halvår äldre än halvbrodern brukar också “uppfostra” sin bråkiga bror med att örfila upp honom när han är som bråkigast!

 4. ström # ström svarade

  Hejsan!
  Jag har en pigg liten 17-årig honkatt. Hon har börjat att bajsa och kissa på olika ställen, oftast på golv. Har tydligen inget behov av att gömma det. Vad tror ni om detta beteende?

  Mvh Margrareta

 5. hanna_sperling # hanna_sperling svarade (uppdaterad: )

  Hej! Min katt som är ca 4 år har sedan jag tog över henne hösten 2014 kissat i lådan, nu kissar hon utanför varje dag, oftast två ggr, hon har bara gjort der någon enstaka gång när jag haft kattvakt innan. Hon äter även mindre än hon brukar.. Borde jag bli orolig?

 6. AntonCronqvist # AntonCronqvist svarade

  Jag och min sambo har 2 st hankatter.
  Vi började med att skaffa en och märkte snabbt att han var understimulerad (hoppade upp överallt och slog ner saker)

  Vi tog då beslutet att införskaffa oss en liten krabat till och det blev en förändring direkt.
  De båda katterna springer runt och busar med varandra och allt var frid och fröjd.
  Sen kom där en period där han började kissa i sängen och vi valde då att Kastrera honom, och det blev bra men
  de sista månaderna så har den första katten börjat kissa i sängen och detta har skett 4 gånger på 2 veckor.
  Han är kärleksfull och tycket om att ligga bredvid oss i soffan och sängen och bli klappad men där finns även tillfällen när han helt plöstligt biter och river oss båda, han kan även vara lite väl hård mot den andra katten.
  Detta beteende har nu blivit mer en börda och vi skulle jättegärna vilja hitta en lösning då det är en helt fantastisk katt.
  Vi bor i en lägenhet mitt i centrala Helsingborg och där finns ingen riktig möjlighet att släppa ut han.
  Han är en nyfiken katt som hade tyckt det var mer spännande att springa framför en bil istället för att flytta på sig.

 7. bellamy # bellamy svarade (uppdaterad: )

  Jag fick ärva en hankatt för ett par år sedan. Redan hemma hos sin dåvarande husse bajsade han utanför sin låda. Hemma hos mig gör han detsamma, men jag har lagt en bit hushållspapper där han brukar bajsa, och han lägger över sitt bajs jättesnyggt med det efter att han har gjort det han ska.
  Min katt som jag redan hade vägrade, när min nya katt flyttat in, att kissa i sin låda som också stod i badrummet, utan hon kissade i ett hörn i vardagsrummet. Nu har hon sin låda där, och allt är frid och fröjd. (Måste byta sand hela tiden dock så att det aldrig luktar)
  Vad gör man inte för sina små vänner. Det brukar gå att hitta lösningar på de flesta problem.

 8. fridaemeline # fridaemeline svarade

  Hej!
  Vi har två hankatter hemma, en på 11 år och en på ca 6-8 månader. Den yngsta är en liten hittekatt som vi tog hand om, gissade att han var nånstans mellan 8-12 veckor när vi hittade honom och så väldigt mager osv. Han var jätteduktig direkt med lådan och både kissade och bajsade där.

  Ett tag fick han dock för sig att kissa i vår soffa. Små små pölar över hela soffan och vi kunde inte förstå varför då han gick på lådan också. Jag insåg efter några dagar att han inte hade bajsat på några dagar och gav honom laktulos. När magen kom igång slutade han kissa i soffan och har inte gjort det sen dess!

  Sedan började han kissa i först sambons datorstol och sedan i min. Mest i hans dock. Samtidigt gick han på lådan och skötte även magen så fanns inga fel. Vi var inne hos vet med honom så han hade kräkts upp mask trots avmaskning för flera veckor sedan och jag nämnde även då att han kissade där. De hittade inget fel och rådde att kastrera. Vad vi vet har han slutat kissa i stolarna nu.

  Men .... Vi köpte ny säng i december. Sedan dess har han kissat på samma ställe i sängen så ofta han bara kan och vi tvättar och tvättar men han fortsätter. Så vi måste ha sovrummet stängt alltid, vilket är väldigt tråkigt för både oss och katterna. Vi ska dessutom flytta om ett par veckor och väntar barn så vi måste kunna ha sovrummet öppet ..  plus att om det är så att han kissar för att sängen är ny så kommer han kissa överallt i den nya lgh ju ... Vi har nu kastrerat honom och jag provade ha dörren öppen in där eftersom jag ändå ska tvätta idag. Jodå, efter några timmar hade han tillslut bestämt sig för att sätta sig där och kissa.

  Han är fullt frisk, glad och använder lådan som vanligt. Kommer mycket bra överens med den andra katten och har fått sig ett bra liv. Han kissar ingen annanstans än i sängen när vi väl har det öppet. Han är innekatt men får gå ut på balkongen i vårt sällskap och verkar inte lida utav det.

  Vi har inte använt något speciellt rengöringsmedel till soffa eller stolar men han har inte kissat där på evigheter. Men sängen…. Och på samma ställe varje gång.

  Hjälp! Hur kan vi få honom att sluta?? Hur gör vi smidigast i den nya lgh? Rädd för att han “kissar in” alla nya grejer vi kommer köpa till kommande bebis och filtar till honom osv. (Barnvagnen har dock klarat sig hittills de 2 dagar den stått här).

  Igen - Hjälp!! ♡

Inlägg 1-8 av 8

Forum Katt

 • Försäkringar

  Någon som har erfarenhet av och tips på en bra kattförsäkring?

 • flytta utekatt till lägenhet snart

  hej!! Jag har flyttat till en lägenhet med min kille, och snart ska jag ta dit min älskade Tusse som är ett och ett halvt år ca. Han bor just nu hos min mamma på landet och han älskar verkligen utelivet. Han var innekatt från hans födsel, sen var jag…

 • Pratande katt om nätterna..

  Hej! Lite bakgrund innan frågan: Har sedan 6dar tillbaka adopterat en omplaceringskatt, 3år gammal. Hon kommer från USA, tidigare ägaren flyttade hem till Sverige förra året, för att sedan flytta till Europa. Katten mådde inte bra av flygresan, slutade äta, bodde 3mån på katthem innan hon kom till mig i…

Gå till forumet om Katt
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons