Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons
 1. D_Sch #1 D_Sch

  Plötslig död, ung kanin

  Hej, för ca 8 veckor sedan fick våra kaniner en liten kull på 2 kaniner. Ungarna och mamman har bott ihop sedan dess i en separat bur från pappan. De får se varandra dagligen.

  Inatt när vi matade honan och ungarna märkte vi direkt att den ena ungen inte hoppade upp på plattformen där matskålen ligger. De andra kaninerna var där direkt men den låg alldeles stilla på magen. Så jag plockade upp den och märkte direkt att något var fel, trodde först att den redan var död. Men märkte fort att den levde då den andades och spände ut benen. Den verkade ha tappat sinnet om vad som var upp och ner då den vred sig åt sidan på ett jättekonstigt vis fast den nedre delen utav kroppen var alldeles stilla. Vi var väldigt försiktiga med den och virade in den i en handduk för att stödja sig och se om den ville ha mat och vatten samtidigt som min sambo ringde efter veterinärer om råd (kl. 04.00). Ingen svarade så min sambo fortsatte ringa samtidigt som jag försökte hålla kaninungen lugn genom att klappa försiktigt och försöka hålla den varm.

  Den gled enkelt ner på sidan eller ryggen, och då spände den ut benen och såg ut som den försökte springa/hoppa. Kom även några svaga pip-ljud. Straxt efter spände den hela kroppen och öppnade munnen likt en gäsp och sedan var den livlös.

  Tidigare under dagen tappade min sambo ungen när den skulle tillbaka in i buren efter en snabbtitt på hur den mår. Kaninen tappades från runt 80cm avstånd ner i spånet i buren. (Den var ivrig på att komma ner och äta förmodligen och gjorde ett plötsligt ryck). Vi tog upp kaninen försiktigt direkt och lät den hoppa runt i sängen en snabbis för att se om allt gick bra och den var lika nyfiken som alltid och hoppade runt helt normalt.

  Inget ovanligt tecken har märkts på kaninen innan, kvällen innan lät vi den hoppa omkring lite i soffan. Kan inte heller se något tecken på kaninen nu som tex. de visuella sakerna man kan se på kaniner som haft gulsot.

  Som jag har förstått så är det med störst sannolikhet någonting med ryggraden som är orsaken till detta. Tror ni det kan vara fysisk skada utav fallet eller någon sjukdom? Buren är nu skapligt rengjord men ska rengöras rejält under dagen, (klockan är nu 07.00 och jag har fortfarande inte sovit än pga. detta).

  Tack…

Inlägg 1-1 av 1

Forum Kanin

 • Pip vid andning

  Hej! Vår kanin Rocky är 8 månader, en hona. Hon är frigående inne, äter bra (hö, pinnar, 1 msk pellets om dagen, lite örter och sällan söta grejer), dricker bra och avföring är fina pluttar. Hon har sista dagarna dock låtit lite "pipig" i andningen då och då. Både när…

 • När är det kallt för en dvärg kanin ?

  Hej. Vi har en dvärg kanin (hona) som är ett år gammal. Hon har bott inne första vinter, bajsade och kissade överallt så vi bestämde att flytta henne på terrassen i april och det verkar som att hon trivs bra där. Hon gillar att springa in i lägenheten ett par…

 • Frostskada kanin

  Redan uppkomna frostskador är svårbehandlade eftersom vävnaden snabbt dör när blodcirkulationen upphör. Behandlingen går ut på att ta bort den förfrusna vävnaden och förhindra följdskador.

Gå till forumet om Kanin
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons