Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons
 1. cockertjejerna # cockertjejerna svarade

  Jag har en snart nio årig cocker som har cushings sjukdom. Jag behandlar henne med Vetoryl 30 mg. Symptomen var ökad törst och ökad matlust och det tog ett tag att få rätt diagnos. Hon fick först 60 mg Vetoryl varje dag vilket är normal startdos för en hund på 13 kg. Hon fick biverkningar efter ett par veckor på 60 mg, dosen var för hög, men med hjälp av kortison ett par dagar och ingen medicin på en vecka så blev hon pigg igen. Biverkningarna pga för låg kortisolhalt i blodet gick tillbaka under kvällen efter att hon fått kortison. Efter ny acth-stimulering fick hon 30 mg vetoryl och står på det nu. Det är en dyr sjukdom att behandla, acth-stimulering kostar ett par-tre tusen och medicinen ca 500 i månaden för 30mg Vetoryl men absolut värt det.Och det är en jobbig sjukdom för hundägaren, många nätters sömn blev förstörda av täta rastningar, många mattor tvättade, extrem uppmärksamhet på promenaderna så att hon inte sätter i sig alltför mycket “smask” på promenaderna, mycket oro och jobbigt och många flextimmar för att åka de 16 milen enkel väg för regelbunden provtagning på djursjukhuset. Men hon har mått bra hela tiden,hänger med på agilityträning, springer glatt tillsammans med andra cockern, tränar lydnad, hon är precis som vilken hund som helst, men självklart får man anpassa träning och motion, vara uppmärksam på om hon blir trött eller törstig. Jag rekommenderar absolut behandling!  Skulle inte tveka om man bara har råd och ork att behandla sjukdomen, min hund är pigg,aktiv och glad och lever ett jättebra hundliv. När hon var på hundpensionat i tio dagar sa ägaren att hon var den piggaste av alla hundar på hela pensionatet, piggare än min tre-åriga jaktcocker och ett gäng vorsteh och setter som också bodde på pensionatet, och dessa raser är ju inte stillsamma. Min gamla cocker med cushing sprang i täten på promenaderna sa pensionatägaren och glad och nöjd hela tiden. Så ge inte upp, pröva behandla din hund om den får diagnosen cushings sjukdom! Den dag hunden lider får den avsluta sitt liv, men pröva iaf, du kanske får en piggare gladare hund som lever flera år till med behandling!

 2. Lillybus # Lillybus svarade

  Hej…jag har precis (2dgr sedan) fått diagnosen Cushing på min toypudel. Hade jag inte läst din insändare cockertjejerna vet jag inte om jag hade vågat börja behandlingen med Vetoryl. Hon har en lång sjukdomshistoria bakom sig med höga levervärden, akutop för livmoderinflammation, höga gallvärden, upptäckt kronisk gastrit osv osv….! Men jag har idag gett min lilla tuss sin första kapsel Vetoryl och nu går vi med oro i magen för hur hon ska klara detta utan att bli sämre. Men som sagt…ditt inlägg gav mig hopp och vi provar får vi se!

 3. Eva o Morris # Eva o Morris svarade

  Hej! idag har vi varit och tagit blodprov på våran lilla Morris(dvärgpudel), eller håller på sista kl. 20.00 ikväll, dom misstänker Cushings sjukdom. Tankarna flyger och far i huvudet är så orolig, vi får se ska väl inte ta ut något i förväg. Han har tappat hår och dricker mycket och kissar förståss ofta. Morris har också svullen mage och vinglar när han går. När jag läser alla inlägg så verkar det vara Cushings. Jaja det är bara att vänta och se vad proverna utvisar. Hejdå från en orolig matte och husse

 4. Carina Ward-8d # Carina Ward-8d svarade

  Har läst alla inlägg o börjat funder på om cocker är speciellt utsatta för cushing? Jag avlivade min ena cockertjej i våras och bara ngn vecka efter avlivades en annan cocker jag känner för samma sak. Om man ska behandla eller ej måste man själv känna efter. Min cocker var bara 5 år men var multisjuk, urinstenar, kroniska öroninflamationer etc. Hon var klart påverkad av cushing också, drack mkt, flåsig, hungrig, kunde inte hålla urin, stressad om jag var borta även om hon inte var ensam. Just detta med att bli stressad när de blir lämnade (ej ensamma) har jag hört från andra också. När man ser att hunden mår riktigt dåligt och inser att behandlingen inte kommer räcka för ett fullgott liv så har man inget val.

 5. ozzie # ozzie svarade

  Min snart 9 åriga Bichon tik har fått diagnosen Cushings, är så stressad, dricker mkt, kissat inne, dålig päls, svullen buk, kalk??knutor i huden.. osv…
  Hade förhöjda levervärden förra sommaren, men de är bra nu. Ger speciell diet mat.
  Har börjat medicinera henne, först med 30 mg Vetoryl, men sänkte till 10 mg eftersom hon blev väldigt yr! Hon fick också en injektion cortison (för att motverka Addisons) Hon är ännu lite vinglig, kan det bero på Cushings eller på medicinen??
  Det värsta är att hon blivit så rädd för allt när vi är på promenader, stressad till tusen!! Hoppas att medicinen ska hjälpa mot det, så hon mår bättre!!
  Min andra hund, en terrier, blir också stressad när Bichonen , som alltid varit så lugn, hetsar upp sig! Känns inte bra alls!!!

 6. Annika Bergström # Annika Bergström svarade

  Hej. Vår Schanuzer fick diagnosen Cushing i April och började med Vetoryl som snabbt höjdes till 80 mg per dag. Han var supertrött och låg bara trots medicin. Han blev blind och den specialisten konstaterade att han hade diabetes med skyhöga värden och ingen cushing alls. Det känns otroligt jobbigt att han fått så tung medicin under 3 månader i onödan. Han behandlas nu mot diabetes men verkar vara resistent mot insulin. Vad gör man???

 7. Lillybus # Lillybus svarade

  Ozzie

  Min Cushings hund reagerar precis som din….yr och vinglig, rädd och tittar sig bakåt hela tiden vi är ute…stressad. Orkar inte med höga ljud eller när det är stimmigt här hemma, när barnbarn är här som exempel.

  Veterinären vill ha dom symtomen till hennes dåliga mage…men som jag kan se på inläggen har alla cushingshundar här samma symtom. Det är jobbigt att se sin vän med dom här problemen och tyvärr verkar det inte som vi lyckas ställa in henne på någon bra dosering av Vetoryl.

 8. MisoPretty # MisoPretty svarade

  Min förra hund Fanny (dvärgschnauzer) fick Cushing när hon var nio år. Hon fick då äta en tuggtablett varje dag, som jag köpte hos veterinären.

  Efter ca. ett år blev hon jätte dålig och vi åkte till veterinären. Hon hade då fått diabetes. Veterinären sa att Fanny kunde skickas till Ulltuna för behandling, man jag kände att hon skulle må bäst av att få somna in.
  Veterinären sa då att en hund med Cushing lever i ca. ett år efter utbrottet, hade jag vetat det hade hon kanske fått somna in redan från början. Under det året hon åt medicin var om extremt hungrig (hon klagade hela nätterna), kissade inne, var jätte törstig…

  Nu ligger hon i en urna som står i sovrummet.

 9. Eva o Morris # Eva o Morris svarade

  Hej igen!
  Det har gått ett tag sen jag var inne förra gången. Det var Cushings syndrom som Morris har fått, och vi har tagit många prover på honom. Just nu tycker vi att han är så hängig och vinglig, vi har inte fått in nån bra dos än, nu får han 50 mg vetoryl om dan. Ska snart till Strömsholm igen för prover, få se om det blivit bättre. Morris har iallafall fått tillbaka sin päls som är mjuk och blank. Vi vet inte vad vi ska göra, funderar fram och tillbaka ska han få somna in eller, blir så ledsen, kan inte tänka mig att vara utan Morris. Han som ligger vid mina fötter varje natt och väcker en med riktiga pussar på morgonen och är så gosig. Morris vill inte gå ut och gå, han kan inte gå ner för trappor längre eller upp. Man funderar ju om sånt kan bli bättre, tycker inte att vi får nåt bra svar. Vi får se hur det blir, hejdå

 10. Eva o Morris # Eva o Morris svarade

  Nu har Morris fått somna in

Inlägg 11-20 av 37

Forum Hund

 • Jeg er lei av å sitte

  Jeg er lei av å sitte hjemme med sykdommen min. Jeg skal ingen steder de neste ukene. Han ønsker å gjøre noe og tjene penger på det. Kan du gjøre det hjemme? Gi oss beskjed hvis du vet, jeg er veldig takknemlig for deg.

 • funnet uten å snyte på Internett

  Går du ofte til selskaper som er engasjert i installasjon eller utskifting av bad?

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

Gå till forumet om Hund
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons