Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Trycksår fotsulor papegoja

Inledning

Allt för många av våra sällskapsfåglar lever i en konstlad miljö där de får begränsad möjlighet till fysisk aktivitet och utfodras mer eller mindre felaktigt. Det leder till sjukdomar och skador av olika slag. Trycksår på fotsulorna (pododermatit) är en av dessa skador som kan uppstå.

Orsak

När en fågel sitter allt för mycket stilla och bara har de prydligt svarvade sittpinnarna som följer med burarna, kan trycksår uppstå på undersidan av fötterna. Om fågeln dessutom är överviktig ökar trycket och såren blir allvarligare. Om den utöver detta lider av A-vitaminbrist eller andra bristsjukdomar kommer detta att ytterligare främja uppkomsten av skador.

Om en fågel av en eller annan orsak stödjer mer på det ena benet, är denna fot mer i riskzonen för skada.

Symptom

Om skadan drabbat trampdynorna på båda fötterna, kan det vara svårt att upptäcka symptomen. Fågeln har då lika ont i båda fötterna och det enda symptomet kan vara fågeln inte är så villig att röra sig, vilket ytterligare förvärrar tillståndet. Generellt är fåglar duktiga på att dölja smärta och sjukdom så även lindriga symptom måste tas på allvar.

Det kan vara svårt för ägaren att titta på undersidan av fötterna men får man möjlighet till det (passa på om fågeln klättrar på burgallret), ser man att fotsulorna är svullna och rosa/rödfärgade. Det kan även ha hunnit bildats sår i huden och har man otur är såren dessutom infekterade.

Liksom på kaniner och marsvin kan kroniska sår och infektioner ge upphov till angrepp på skelettet (osteomyelit).

Diagnos

Det räcker med att undersöka fågeln för att ställa diagnosen men misstänker man underliggande orsaker eller skelettskador måste man röntga fågeln.

Vid sårinfektion bör en bakterieodling tas för att ta reda på vilken bakterie det handlar om och för att veta vilket antibiotika som ska användas.

Behandling

I lindriga fall kan det räcka med att förbättra miljön och utfodringen samt behandla fötterna lokalt med massage och salva. Papegojor måste ha gott om utrymme och olika typer av sittpinnar. Det ska finnas både tjockare och smalare pinnar samt de som är rörliga (en gunga till exempel). Det finns en typ av färdiggjorda skrovliga cementpinnar att köpa i zoo-butiker som är användbara men allra bäst och billigast är naturgrenar. Man får varierande tjocklek och en skrovlig yta på köpet samt erbjuder papegojan möjlighet att gnaga. Den skrovliga ytan sliter klorna naturligt och gnagandet på bark och trä är utmärkt sysselsättningsterapi. Obesprutade fruktträd och de vanliga svenska trädslagen går bra att använda.

Det finns många olika typer av mjukgörande salvor man kan använda. Några exempel är tassalvor till hundar, försvarets hudsalva, Helosan eller Aloe Vera-krämer.

Vid sårbildning och sårinfektioner bör lokal antibiotikasalva och eventuellt antibiotikabehandling sättas in. Har man tagit en bakterieodling är det lätt att välja lämpliga preparat. Papegojan kan också behöva olika typer av bandage och kanske en krage om den får för sig att bita på antingen foten eller bandaget.

Skulle skelettet ha blivit angripet kan det vara svårt att få bukt med infektionen och det kan bli nödvändigt med operation (amputation).

Papegojans diet måste också ses över. Det vanligaste är att fågeln äter för mycket frön och för lite grönsaker. Risken för A-vitaminbrist är då stor, framför allt på amasoner. Eftersom A-vitamin är nödvändigt för att bygga upp hudens struktur kommer den att bli skörare och känsligare för olika typer av skador.

Överviktiga fåglar bör naturligtvis bantas. De flesta fågelägare tror att en fågel ständigt måste ha fri tillgång till mat. Så är inte fallet. Inget djur i naturen har en stor skål fylld med mat framför näsan hela dagen. Det är bra och naturligt att utfodra en fågel två gånger om dagen och då begränsa mängden energirik mat. Nyttigheter som A-vitaminrika grönsaker som man vill att papegojan ska äta mer av, kan få finnas tillgängligt hela dagen.

Tyvärr kan det ta lång tid innan man ser resultat av behandlingen eftersom papegojan är beroende av att belasta sina fötter hela dygnet. Huden får då inte samma chans att läka som den skulle kunna göra om fötterna kunde avlastas.

Förebyggande

Bästa sättet att förebygga skadan är att ha rätt miljö från början, utfodra med en bra diet samt se till att fågeln är aktiv och inte blir överviktig.

Forum Fågel

  • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

    Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

  • Övervikt på papegoja

    Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

  • Skötselråd papegoja

    Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons