Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Skadad blodpenna papegoja

Inledning

En papegoja byter normalt fjädrar (ruggar) två gånger om året. Då byts hela fjäderdräkten ut under några veckors tid. När en gammal fjäder lossnat och en ny håller på att växa ut, kallas denna för blodpenna. Anledningen till namnet, är att pulpan i fjäderskaftet är blodfylld under utväxten. När fjädern vuxit färdigt kommer blodkärlet att tillbakabildas. Om fjädern skadas under utväxten kan kraftiga blödningar uppstå.

Orsak

Orsaken till en blödning från en fjäder på utväxt beror på någon form av fysisk skada. När de stora blodpennorna på vingarna eller stjärten skadas, beror det vanligtvis på att fågeln kraschat under en flygtur.

Symptom

När blodpennan skadas börjar kärlet i pulpan att blöda och det kan blöda väldigt kraftigt och länge. Ägaren försöker ofta stoppa blödningen med att trycka mot fjädern men det brukar inte hjälpa annat än tillfälligt.

Diagnos

Diagnosen är lätt att ställa vid en vanlig undersökning.

Behandling

För att få fjädern att sluta blöda måste man dra ut hela fjädern. När fjädern rycks loss sluter sig kärlet i fjäderanlaget och så småningom kommer en ny fjäder att växa ut.

Förebyggande

Alla skador går inte att förebygga. Det man kan göra i det här fallet är att säkra miljön så mycket som möjligt för att förhindra olyckor.

Forum Fågel

  • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

    Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

  • Övervikt på papegoja

    Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

  • Skötselråd papegoja

    Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons