Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Näbbskada papegoja

Inledning

Näbben är en mycket viktig kroppsdel för en papegoja. Förutom att sönderdela födan används den vid klättring, för att hålla och undersöka saker samt som försvarsvapen.

Känseln är väldigt väl utvecklad i näbben eftersom den helt enkelt utgör en fågels ”händer”.

Även om en papegojas näbb är väldigt kraftfull och stark kan den drabbas av skador. Ungar kan födas med defekter och alla fåglar kan drabbas av olyckor eller bett som skadar näbben.

Orsak

Orsaker till näbbskador kan, förutom medfödda defekter, vara bitskador eller olyckor där fågeln landat på eller fastnat med näbben.

Symptom

Skadan brukar vara väl synlig. I en del fall kan den hindra fågeln från att äta och/eller vara mycket smärtsam för fågeln.

Det är ganska vanligt vid olyckor att papegojan slår bort en liten del av näbbspetsen, så lite att det knappt syns och det kanske redan har slutat blöda när ägaren upptäcker skadan. Fågeln brukar dock ha mycket ont och kan vägra äta hård mat de första dagarna.

Medfödda defekter brukar ses som underbett eller saxbett.

Diagnos

Diagnos ställs vid en klinisk undersökning hos veterinären.

Behandling

Beroende på hur omfattande skadan är varierar behandlingen. Vid små näbbspetsskador räcker det med smärtstillande de första dagarna och mjuk föda att äta.

Vid större skador men där anlaget är intakt, kan det räcka att se tiden an och låta näbben växa ut. I en del fall kan det vara indikerat med antibiotikabehandling. Om skadan hindrar andra näbbhalvan från att slitas normalt, måste den slipas regelbundet.

Vid mycket omfattande och/eller bestående skador kan näbbprotes vara en lösning. En konstgjord näbb fästs då på det som finns kvar av den skadade näbben.

Medfödda defekter kan vara svåra att få rätsida på. Ju tidigare felet upptäcks desto bättre är prognosen. Det finns en del korrigerande åtgärder som kan fungera.

Förebyggande

Det är svårt att förebygga alla olyckor men naturligtvis bör man göra miljön så säker det bara går.

Att hålla noga uppsikt på papegojungars utveckling kan göra det lättare att tidigt åtgärda ett medfött bettfel. Om ett par ger flera ungar med bettfel bör man inte avla mer på fåglarna.

Forum Fågel

  • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

    Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

  • Övervikt på papegoja

    Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

  • Skötselråd papegoja

    Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons