Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Kloskada papegoja

Inledning

Kloskador är vanligt på papegojor. De är sällan så allvarliga eller livshotande som ägaren tror men måste undersökas och behandlas av veterinär.

Orsak

Det finns många sätt varpå en papegoja kan skada sina klor. Dels kan de bita varandra i fötterna om man har flera fåglar i samma bur, dels kan de fastna i burinredning eller annat men de kan även skadas vid kloklippning eller annan hantering.

Symptom

Symptomen är väl synliga. Om en sårskada uppstått kan det blöda ganska mycket. En klo kan peka snett eller på annat sätt se konstig ut. Papegojan kan undvika att belasta eller använda den foten vars klo är skadad. Är skadan gammal kan den ha hunnit bli infekterad och då brukar tån bli svullen och missfärgad.

Diagnos

Den allmänna undersökningen brukar räcka för att ställa diagnosen men i en del fall kan en röntgenundersökning vara nödvändig. Det är framför allt om man vill se om skelettet i tårna blivit skadat eller infekterat och för att kunna avgöra hur högt upp man måste göra en eventuell amputation.

Behandling

Vid mindre skador läker de flesta kloskador av sig själv. Om klokapseln lossnat helt eller är väldigt illa skadad, kan man behöva plocka bort hela kapseln för att en ny ska kunna växa ut. Pulpan ligger då bar och antibiotika bör sättas in för att förhindra infektion. Om skelettet i klobenet eller tåbenet är illa skadat eller infekterat kan det, som tidigare nämnts, vara bäst att amputera.

Förebyggande

Det enda sätt man kan förebygga skador på är att göra miljön så säker som möjligt. En del burar är utformade så att tån eller klon lätt glider ner i en springa och fastnar. Man bör också se till att hålla papegojans klor prydligt klippta. Fågeln fastnar mycket lättare om klorna är för långa. Vill man inte klippa klorna själv, kan man få hjälp med det hos veterinären eller i en zoo-butik.

Forum Fågel

  • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

    Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

  • Övervikt på papegoja

    Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

  • Skötselråd papegoja

    Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons