Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Brännskada papegoja

Inledning

De flesta brännskador sker i köket som är det farligaste stället för en lösflygande fågel. Som på människor och andra djur är det storleken på ytan av den brännskadade huden som avgör hur allvarlig skadan är.

Orsak

Om huden kommer i kontakt med något som är över 60 grader varmt, kommer en brännskada att uppstår. När det gäller papegojor är det oftast spisen som är boven i dramat. Antingen trampar fågeln på en varm platta eller så landar den i en gryta med varmt innehåll. Det senare ger oftare värre skador eftersom hela kroppen kan hamna i vätskan.

Symptom

Vid brännskador blir huden röd och lossnar. Vanligtvis är det fötterna som blir brända. Det är väldigt smärtsamt, fågeln får svårt att gripa om sittpinnarna och vet inte riktigt vilket ben den ska stödja på.

Diagnos

Diagnosen ställs med ledning av sjukdomshistorien och den kliniska undersökningen.

Behandling

Man bör omedelbart spola de brända områdena i kallt vatten redan i hemmet innan man åker till veterinären. Vid omfattande skador kan behandlingen vara mycket svår och fågeln bör avlivas. Vid mindre skador, till exempel undersidan av fötterna, kan man behandla med speciella brännsårssalvor. Det kan också vara bra att sätta in antibiotika för att förhindra sekundärinfektioner samt smärtstillande så att fågeln slipper ha så ont.

Förebyggande

Det absolut bästa sättet att förebygga brännskador är att inte ha fågeln lös i köket när man lagar mat samt att täcka över spishällen medan plattorna svalnar.

Forum Fågel

  • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

    Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

  • Övervikt på papegoja

    Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

  • Skötselråd papegoja

    Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons