Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Artiklar om Hudskador

Trycksår fotsulor papegoja

Trycksår på fotsulorna på en papegoja är att betrakta som en skötselorsakad sjukdom. Genom att ha rätt typ av sittpinnar och genom att hålla fågeln slank och aktiv, kan man förhindra att problem uppstår.

Skadad blodpenna papegoja

En skadad blodpenna på vingarna eller stjärten kan ge kraftiga och i värsta fall, farliga blödningar. För att stoppa blödningen måste hela fjädern ryckas ut.

Näbbskada papegoja

Näbbskador kan ”stympa” en papegoja ganska rejält. Man bör därför alltid uppsöka veterinär även vid till synes ganska lindriga skador.

Kloskada papegoja

Kloskador undviks bäst på papegojor genom att vara noga med att hålla klorna kortklippta samt genom att noggrant syna bur och burinredning efter tänkbara ”fällor”.

Brännskada papegoja

Papegojor bör inte vistas i köket vid matlagning. Dels för att risken för brännskador är stor men även för att giftiga gaser kan bildas i överhettade teflonpannor.

Artikel 1-5 av 5

Veterinären svarar om Hudskador

 • skadad fot få kanariefågel?

  Hej mina föräldrar har 1 kanariefågel som på ngt sätt har lyckats skada foten inne i buren hon hade lite blod under fiten ser det ut som.. vad kan man göra? Mvh// vanessa

  vanessa_rivera_duque

  Av: vanessa_rivera_duque

 • Sjuk underlat

  Hej! Min undulat fågel har skurit sig någonstans i buren och hennes nagel blöder. Han typ ''äter'' den och gnuggar såret. Vad ska jag göra?

  BirdPro1

  Av: BirdPro1

 • Hur får man en en undulat

  Hur får man stop på när det blöder på en undulats fot, jag har testat med potatismjöl fast hon biter upp ruvan så det hjälper inte vad ska jag göra för att det ska sluta blöda ?

  kajsa.03

  Av: kajsa.03

 • Min undulat

  Hej vad ska jag göra min icke tama undulat har ett sår på en tå (-: Tror inte att det är alvarligt. Men min lilla Blue är en olycks fågel... ( råkar rymma och hamna i brochans rum, skadar sig på tån, osv (-;

  Elli77

  Av: Elli77

 • Stearin på min fågel

  Hej. Jag har en Lorripapegoja som er 4 år, mycket nyficken. flyger fritt i lägenheten, Idag 21/4 på kvällen blåste jag ut ett ljus, jag råkade välta ljuset och såg inte att KIFFE( som min Lorrie heter) var bakom ljuset, han fick varm stearin på fjädrarna, han pep till lite och hade nog bränt sig, tog han ut på köket och spolade med kallt vatten, hon har stearin på fjädrarna och en prick nära hö.…

  stephania17

  Av: stephania17

Fler frågor om Hudskador

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

 • Jästsvampinfektion papegoja

  I takt med att kunskaperna om papegojskötsel ökar, blir svampsjukdomar allt ovanligare. Jästsvampinfektion är förhållandevis lättbehandlat och brukar ge bra resultat.

 • Polyomavirus papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Papegojsjuka papegoja

  Papegojsjuka kan vara en besvärlig sjukdom men rätt behandlad kan både fåglar och människor tillfriskna helt. Sjukdomen är anmälningspliktig eftersom den smittar till människa.

Gå till forumet om Fågel
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons