Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Förgiftning papegoja

Inledning

Många papegojägare är oroliga att deras fåglar ska få i sig någon giftig krukväxt eller kemikalie i hemmet men de vanligaste förgiftningsfallen är faktiskt metallförgiftning, teflonförgiftning och avokadoförgiftning.

Orsak

De metaller som vanligen orsakar förgiftningar är zink och bly. Zink är en vanlig metall i våran omgivning. Den förekommer i många legeringar eller som ytskikt på andra metaller. Skruvar, spikar, mynt, ståltråd, galler med mera kan innehålla zink. Bly blir allt ovanliga eftersom metallen är mycket giftig även för människor att hantera, men man kan fortfarande hitta blytyngder i dykarutrustning, gardintyngder, batterier, blyhagel med mera.

Teflon eller rättare sagt polytetrafluoroethylene-material i stekpannor, på strykjärn, locktänger, äggkokare med mera kan avge för fåglar mycket giftiga gaser vid överhettning. Vi själva känner ingen lukt och blir inte alls påverkade av gaserna, men de är mycket giftiga för papegojor.

Avokado innehåller ett ämne kallat persin som kan vara mycket giftigt för en del fågelarter och mindre giftigt för andra. Olika typer av avokado kan vara olika giftiga.

Symptom

Symptom på zinkförgiftning kan vara ökat drickande, ökad mängd vätska runt avföringen, diarré, kräkningar, viktnedgång, blodbrist, klåda, epilepsiliknande anfall och akuta dödsfall.
Symptomen kan komma smygande eller vara mer hastiga.

Blyförgiftning brukar vara mer dramatisk. Fågeln blir väldigt trött och svag, den kan sluta äta och börja kräkas, dricka mer och få kraftiga neurologiska symptom som vinglighet, anfall och kramper. Ibland ser man även en rödbrunfärgning av uraterna (den vita delen av avföringen).

Vid teflonförgiftning andas den giftiga gasen in och ger många gånger plötsliga dödsfall. Om man hinner upptäcka symptom kan de vara andnöd, nedsatt allmäntillstånd, oroligt beteende och sekret/skum från näsborrar.

Avokadoförgiftning ger symptom i form av andningsbesvär, generella ödem (vätskeansamlingar i kroppen), blodstockning och dödsfall. Det brukar ta 12 timmar innan symptom ses efter att fågeln ätit av avokadon och dödsfall brukar ses inom 1-2 dygn.

Diagnos

Diagnosen på metallförgiftning kan ställas med hjälp av röntgen eller ett blodprov. På röntgen är det mycket lätt att se om det finns metallpartiklar i mag-tarmkanalen. På ett blodprov kan man mäta halterna av zink och bly.

Behandling

Om man upptäcker och diagnostiserar en metallförgiftning i tid kan man behandla dels genom att försöka få ut metallföremålet samt genom att blockera metalljonernas effekter i kroppen. Det finns speciella injektionsbehandlingar som fångar upp och oskadliggör jonerna. Om metallföremålet inte går att få ut via kirurgiska eller andra metoder, kan man behöva behandla medicinskt en längre tid.

Vid teflonförgiftning kan man endast behandla understödjande. Fågeln behöver syrgas och man kan ge vätskedrivande för att minska vätskan i lungorna. Smärtstillande, kortison och förebyggande antibiotika kan också ges. Tyvärr är förgiftningen mycket allvarlig och prognosen är allmänt dålig.

Om papegojan fått i sig avokado och man upptäcker det direkt, kan man spola ur krävan för att förhindra att vidare passage. Man kan även ge aktivt kol för att minska upptaget av persinet och vid andningsbesvär ger man syrgas. Vid generella ödem ges vätskedrivande.

Förebyggande

Naturligtvis är det bästa förebyggandet att inte låta fågeln komma i kontakt med de giftiga substanserna. Svårast är att förhindra metallförgiftning eftersom metall, framför allt zink, finns på så många ställen i vår miljö. Papegojor har dessutom väldigt starka näbbar och gillar blanka saker. Man bör förvissa sig om att fågelburen och fågelleksaker är säkra och zinkfria. Även vatten- och matkoppar ska vara zinkfria. Det finns utmärkta alternativ i rostfritt stål.

Papegojor bör inte vistas i köket om man lagar mat i teflonkärl och de ska naturligtvis inte vara i närheten när man använder annan utrustning med teflonbeläggning.

 1. anna_bergman # anna_bergman Skrev

  Hej, kan en ormar också bli förgiftade av teflon? Eller är fåglar extra känsliga?

Forum Fågel

 • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

  Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

 • Övervikt på papegoja

  Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

 • Skötselråd papegoja

  Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons