Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Bitskada papegoja

Inledning

Papegojor är fåglar med mycket kraftiga och starka näbbar. Större aror har en näbb som är nästan lika stor som hela huvudet och styrkan är enorm. Det är inte svårt att förstå att det kan bli allvarliga skador från ett papegojbett. Papegojor är dessutom utsatta för bett från andra husdjur, till exempel hund och katt.

h3>Orsak

I det vilda är det sällsynt att papegojor biter varandra så att skador uppstår. Endast under häckningstiden kan så allvarliga slagsmål uppstå att de leder till blodvite. I fångenskap blir situationen dock en annan. Dels får fåglarna sällan chans att välja sina partners eller burkompisar och dels blir de hopträngda på en mindre yta. Även om man har en stor bur eller en voljär blir det aldrig samma frihet som i naturen.

Ett välkänt problem är kakaduhanar som biter sina partners väldigt illa när de sätts i en häckningssituation.

När papegojor blir bitna av hundar och katter är det oftast ägarens slarv som är orsaken. Man ska aldrig lita på att djurslagen kan komma överens utan uppsikt. Även under sträng övervakning kan olyckan vara framme.

Symptom

Symptomen vid en bitskada är naturligtvis beroende av var skadan sitter och hur omfattande den är. Har man otur kan ett hundbett ge så allvarliga krosskador invärtes att fågeln avlider i anslutning till bettet eller strax efter. Kattbett ger oftast mycket små synliga skador eftersom tänderna är så spetsiga men de kan ställa till mycket trassel i form av infektioner. Det är dessutom en stor chock för en fågel att bli fångad och biten av ett rovdjur. Fågeln kan ligga som paralyserad en stund innan den kvicknar till igen. Det händer också att fågeln avlider av chocken, inte de fysiska skadorna.

När fåglar biter varandra brukar de bita mot fötterna eller näbben. Kakaduhanar har som tidigare nämnts en tendens att angripa sina honor och de kan då bita bort hela näbben.

Kraftiga blödningar är sällan det största problemet vid bitskador. Även om en tå eller en bit av näbben blir bortbiten, brukar det inte leda till så stora blodförluster att det blir livshotande. Problemet med en skadad näbb är att fågeln inte kan skala och sönderdela födan, klättra eller putsa sig.

Infektionsrisken är inte stor efter bett från en annan fågel. Man måste dock tänka på att skador på fötterna är mer utsatta för bakterier från miljön. Bett från katt eller hund kan ge besvärliga infektioner.

Diagnos

Diagnosen ställs med hjälp av sjukdomshistorien och de kliniska symptomen. Vid misstanke om invärtes skador bör man röntga.

Behandling

Behandlingen varierar utifrån skadans omfattning. Mindre sårskador från hund- eller kattbett kräver endast antibiotikabehandling för att förebygga infektion. Större ytliga hudskador kan behöva sys. Om tår blivit så illa skadade att det inte finns chans att de läker, måste man amputera dem.

Skadade näbbar kan växa ut igen om anlaget inte blivit allt för illa tilltygat. Under utväxttiden måste man se till att fågeln får i sig föda. Papegojor brukar kunna lära sig äta grötliknande mat. Man måste också tänka på att slipa ner den motstående näbbhalvan om den är intakt. I de fall då näbben är mycket illa skadad och kanske inte kommer att växa ut igen, finns det möjligheter att göra en tillfällig eller permanent protes.

Vid allvarliga skador och chocktillstånd måste fågeln behandlas allmänt med understödjande behandling.

Förebyggande

Att vara observant på fåglarnas beteende och inte har fåglar tillsammans som inte kommer överens, är den bästa förebyggande behandlingen. Det är också viktigt att vara medveten om att ju större utrymme fåglarna har, desto mindre risk för bråk. Under häckningstider är det bäst att paren får egna burar att vistas i.

Kakaduhanar som skadar sina honor, måste ibland vingklippas för att förhindra skador. I besvärliga fall kan man bli tvungen att dela på paret.

Andra sällskapsdjur som hund och katt ska inte obevakat vistas med papegojor.

Forum Fågel

  • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

    Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

  • Övervikt på papegoja

    Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

  • Skötselråd papegoja

    Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons