Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Tumörsjukdomar papegoja

Inledning

Generellt är tumörsjukdomar inte så vanligt på papegojor men som med alla levande varelser kan i princip alla vävnader i kroppen tumörvandlas. Undantagen är dock undulater, nymfparakiter och dvärgpapegojor. De tumörformer som kommer att behandlas i den här artikeln är testikeltumör, äggstockstumör, njurtumör, gumpkörteltumör och lipom.

Orsak

Orsakerna bakom tumörsjukdomar är ännu inte utredda. Endast några få specifika tumörsjukdomar vet man orsaken till, till exempel invärtes papillomatos som är virusorsakad. Sannolikt finns det dessutom genetiska kopplingar till flera typer av tumörbildning.

Symptom

Testikeltumörer, äggstockstumörer och njurtumörer är mycket vanliga tumörsjukdomar på undulater. Det är invärtes tumörer som är belägna på ungefär samma ställe i kroppen, det vill säga relativt djupt inne i kroppen upp mot ryggraden. På grund av lokalisationen ser man inte när tumörerna börjar utvecklas utan det är olika effekter av tumörerna som orsakar symptomen. Om tumörerna växer ut mot ryggen, kan de trycka på nerverna som går ut från ryggraden till benen. Det orsakar förlamning i varierande grad av ett eller båda benen. Många fågelägare tror att undulaten brutit benet när de ser att den inte kan stödja på benet.

Andra vanliga symptom är svullen buk, svårt att flyga, tung andning och svårt att passera avföring.

Om det handlar om testikeltumörer eller äggstockstumörer kan dessutom symptom uppstå till följd av att tumören producerar ”fel” hormoner. Det klassiska är att en hanfågel plötsligt får brun och överväxt vaxhud. En hona kan på samma sätt, få blå vaxhud och börja bete sig som en hane.

Vid njurtumör kan symptom från njuren uppstå, till exempel gikt, där urinsyra (en avfallsprodukt som utsöndras via njurarna) samlas i lederna eller de inre organen.

Gumpkörteln är en körtel som sitter på ovansidan av stjärten. Den producerar ett sekret som papegojan ”smörjer” på fjäderdräkten. Amasonpapagojor, hyacintaror och några andra papegojarter saknar denna körtel. Tumörbildning i gumpkörteln är relativt vanlig på både undulater och nymfparakiter. Eftersom fjädrarna döljer körteln brukar tumören inte synas förrän den blivit relativt stor eller om den börjar blöda. En del fåglar biter dessutom på tumören och plockar bort fjädrarna runt den.

Lipom är en typ av fettumör som är mycket vanlig på undulater. Den är i stort sett alltid godartad men den kan bli stor och utbredd. Lipom brukar man hitta på bröstet eller buken men de kan uppstå på fler ställen på kroppen. De ger inga specifika symptom förutom att de kan andra fågelns kroppsform och hindra den från att röra sig och flyga normalt.

Diagnos

De invärtes tumörerna diagnostiseras med hjälp av symptomen och röntgen. Ibland kan det krävas kontraströntgen för att lättare se vilket organ som är förstorat i buken.

De utvärtes tumörerna diagnostiserar man i huvudsak vid den kliniska undersökningen.

Alla sorters tumörer kan typas vid en histologisk vävnadsundersökning från en biopsi eller avlägsnandet av tumören.

Behandling

Den vanligaste behandlingsmetoden är att operera bort tumören. De inre tumörerna är dock mycket svåra att behandla, eftersom de är så svåra att komma år, patienten är vanligtvis mycket liten och det är stora risker för blödningar.

Yttre tumörer kan vara möjliga att ta bort, framför allt om man upptäcker dem i tid. Problemet är ofta att tumören hunnit bli stor och utbredd och det kan vara svårt att få bort den i sin helhet vid operationen.

Alternativa och kompletterande metoder för behandling av tumörer, till exempel cellgifter och strålbehandling, är fortfarande på försöksstadiet och används inte i någon större utsträckning i Sverige. I framtiden kommer sannolikt dessa behandlingar att bli allt vanligare.

Förebyggande

Det är svårt att förebygga tumörsjukdomar när man i de allra flesta fallen inte vet orsakerna. Virusorsakade tumörer kan undvikas genom att inte utsätta papegojan från smitta.

Forum Fågel

  • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

    Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

  • Övervikt på papegoja

    Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

  • Skötselråd papegoja

    Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons