Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Hypofystumör undulat

Inledning

Undulaten är en av våra populäraste sällskapsfåglar. Tyvärr har arten blivit drabbad av flera olika tumörsjukdomar. En relativt vanlig tumörform är hypofystumör.

Hypofysen är en liten körtel i hjärnan som styr många funktioner i kroppen, bl.a. hormonproduktion från binjurar, sköldkörtel, äggstockar eller testiklar, njurfunktionen samt funktioner i reproduktionen.

Tumören är ofta invasiv och den kan metastasera (sprida sig till andra organ i kroppen).

Orsak

Orsaken till tumörbildningen är okänd men man tror att ärftlighet spelar en stor roll i uppkomsten av sjukdomen.

Symptom

Med tanke på att tumören är belägen i hjärnan kan den orsaka många olika symptom beroende på vilka ämnen den producerar och vilka centrum i hjärnan den trycker på. Vanliga symptom är övervikt, förhöjda blodsockerhalter, utstående ögon, andningssvårigheter, epilepsiliknande anfall, blindhet, balanssvårigheter, huvudlutning och förändrade ruggningscykler.

Diagnos

Eftersom undulater är små fåglar är det svårt att diagnostisera sjukdomen med hjälp av “vanlig” röntgen eller andra rutinundersökningar. Magnetröntgen och/eller CT kan i framtiden vara en möjlighet. Vanligtvis ställs diagnosen med ledning av symptomen och att andra orsaker utesluts samt självfallet via obduktioner.

Behandling

Behandling saknas. I tidiga fall kan ibland symptomen lindras men bot saknas.

Förebyggande

Förebyggande åtgärder är svåra eftersom orsakerna ännu inte är utredda. Man skulle dock kunna tänka sig ett avlesprogram för att avla bort anlagen att utveckla sjukdomen.

Forum Fågel

  • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

    Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

  • Övervikt på papegoja

    Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

  • Skötselråd papegoja

    Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons