Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Övervikt på papegoja

Inledning

Många djurägare tror att ett djur instinktivt vet hur mycket och vad den ska äta. Tyvärr är så inte fallet, utan djur är lika ”dumma” som vi människor. Får de valmöjligheter väljer de att sortera ut det godaste vilket väldigt sällan är det nyttigaste och får de fri tillgång på mat äter de nästan alltid för mycket. Kosten blir många gånger allt onyttigare ju äldre djuret blir. Fåglar är inget undantag. Överviktproblem är mycket vanligt och det kan leda till allvarliga följdsjukdomar.

Orsak

Den vanligaste orsaken är lika enkel på fåglar som på andra djur. Överskottsenergi i kosten lagras som fett. Det kan antingen bero på för stora mängder mat eller fel typ av mat.

Naturligtvis spelar även aktivitetsnivån stor roll. En fågel som flyger mycket förbrukar mycket mer energi än en som bara sitter stilla på en pinne hela dagarna.

I mycket sällsynta fall kan ämnesomsättningsstörningar som hypotyreos (nedsatt funktion i sköldkörteln) bidra till problemet.

Den vanligaste följdsjukdomen till övervikt är leverförfettning. Levern lagrar fettceller och de kan bli så många att de tränger ut levercellerna vilket resulterar i en försämrad leverfunktion.

Symptom

Det kan vara svårare att upptäcka att en fågel är överviktig än till exempel en hund. Fjäderdräkten kan dölja mycket, det är få papegojägare som väger sina fåglar och det är lika få som tar i och känner på sina djur.

Om man väger sin fågel är det viktigare att titta på eventuella viktförändringar än att fixera sig vid en siffra. Fåglar är individer och de kan ha olika ”idealvikter”. Bättre är att känna på sin fågel och väga den regelbundet för att se att grammen inte smyger sig på. Om kan känner på bröstet ska man kunna känna på bröstbenskammen tydligt. Utifrån kammen ska man känna bröstmusklerna som mjukt rundade. De ska inte vara som stora ”bullar/valkar” på vardera sidan av kammen utan rundningen ska vara ungefär som en femtedel av en cirkel. Om bröstbenskammen pekar fram som en stor kil är fågeln för mager. Är man osäker på hullet på sin papegoja är det bra att göra en allmän hälsokoll hos en fågelkunnig veterinär.

Undulater och amasonpapegojor har mycket lätt att bli tjocka. De är matglada och ibland även lite lata. På undulater kan man ibland se ”fettkuddar” uppe på bröstet eller nere vid buken om man särar på fjädrarna och på amasoner är det vanligt med mörka missfärgningar i fjäderdräkten i samband med övervikt.

Överviktiga fåglar har naturligt nog svårt att flyga vilket ytterligare bygger på övervikten eftersom de inte kan motionera ordentligt.

Kraftigt överviktiga papegojor kan även få tungt att andas samt tryckskador på fotsulorna.

Om det gått så långt att levern börjat fungera dåligt kan man se mer generella symptom på att fågeln mår dåligt. När levern som är kroppens ”avgiftningscentral” inte gör sitt jobb, kommer det att cirkulera ämnen i blodet som inte hör hemma där. Begynnande leversvikt kan ge allmän trötthet, nedsatt aptit, neurologiska symptom (vinglighet med mera), kräkningar och man kan se att fågeln har gulgröna urater (den vita delen av avföringen).

Vid viktuppgångar till följd av nedsatt funktion i sköldkörtel brukar man även se en mer utpräglad trötthet och fjäderpåverkan.

Diagnos

Diagnosen är lätt att ställa vid en allmän undersökning och vägning.

I de fall då man misstänker att levern är inblandad bör man ta ett blodprov och röntga.

Behandling

Behandlingen vid en okomplicerad övervikt är naturligtvis att banta fågeln och motionera den mer. Läs gärna om utfodring av papegojor i skötselråden.

Vid leverskada kan man behöva en mer allmän behandling. Tyvärr finns det inga mediciner som gör levern frisk igen direkt men indirekt kan man med olika understödjande preparat stimulera levern till självläkning. Naturligtvis är en kostomläggning och ökad aktivitetsnivå en förutsättning för att fågeln ska hålla sig frisk i framtiden.

Vid hypotyreos finns det sköldkörtelhormoner att ge för att öka på ämnesomsättningen.

Förebyggande

Genom att utfodra och sköta sin fågel rätt kan man förebygga överviktsproblem. Många papegojägare tror att fåglar alltid måste ha fri tillgång på någon typ av foder, vanligtvis frö. Så är inte fallet. Ingen papegoja i det vilda har en stor skål full med mat framför näbben dygnet runt. Istället är det en tidskrävande procedur att söka föda. Vanligtvis ger sig flocken iväg en stund på morgonen och en stund på kvällen för att leta efter mat. Där mellan ägnar sig fåglarna åt andra aktiviteter. På samma sätt kan man utfodra sin papegoja två gånger om dagen. Vill man lära papegojan att äta något nytt, kan detta få finnas i buren hela dagen. Då är chansen större att fågeln blir hungrig och tar sig en smakbit.

Att låta fågeln ”jobba” för maten är inte bara bra för motionens skull utan det är även en bra sysselsättning och mental stimulans. Man kan trickträna fågeln med mat som belöning och man kan hitta på många födosöksaktiviteter. Det finns numera flera färdiga aktivitetsleksaker att köpa men man kan också göra mycket själv. Man kan till exempel lägga foder i ett tillknycklat papper som hängs i ett snöre från sittpinne, stoppa in mjuk mat mellan utskotten på en kotte, sätta upp foderstationer på olika ställen och olika höjd i buren eller helt enkelt gömma något i en tom toarulle. De flesta papegojor föredrar att leta efter och jobba för maten mot att få den serverad i en skål.

Motionen är också en viktig sak att tänka på. Att flyga är väldigt energikrävande och mycket bra motion. Många papegojor är vingklippta och det är då omöjligt att uppnå samma aktivitetsnivå. Inte ens när fågeln flyger fritt i hemmet, kan man jämföra det med en flygtur på flera kilometer i det vilda. Man bör därför noga överväga ett vingklippningsbeslut, framför allt om det gäller en amasonpapegoja.

Forum Fågel

  • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

    Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

  • Övervikt på papegoja

    Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

  • Skötselråd papegoja

    Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel
© 2024 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.