Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Proventricular Dilatation Disease papegoja

Inledning

Det förekommer några specifika virussjukdomar på papegojfåglar som är allvarliga och svårbehandlade. Vad man vet är de ännu inte så vanliga i Sverige men mörkertalet kan vara stort och risken är stor att de blir allt vanligare i takt med att allt fler papegojor importeras från Europa.

Proventricular Dilatation Disease (PDD), även kallad “Macaw wasting disease” är en virusorsakad sjukdom med ett smygande förlopp. Det senare namnet uppkom till följd av att sjukdomen upptäcktes först på aror och att symptomen var att fågeln sakta magrade av och bokstavligt talat tynade bort.

Orsak

Man har länge misstänkt att PDD uppkommer till följd av en virussjukdom men det var först 2008 man lyckades isolera ett bornavirus som nu anses vara orsaken. Viruset finns både i det vilda och bland sällskapspapegojor. Till en början trodde man att det var en sjukdom på enbart aror men nu vet man att minst 50 olika papegojarter kan drabbas. De arter som oftast blir sjuka är aror, grå jako, amazoner, kakduor och conurer.

Inkubationstiden (tiden från smitta till sjukdomsutbrott) för PDD kan vara väldigt lång.

Symptom

Vid PDD angriper viruset vanligtvis nervtrådar i mag-tarmkanalen men viruset kan även sätta sig i alla delar av det perifera och centrala nervsystemet. Symptomen kan komma hastigt eller mer smygande. Det som händer vid det klassiska sjukdomsförloppet i mag-tarmkanalen, är att nervtrådarna blir förstörda av viruset. Fågeln får då svårt att smälta och mata fram födan. Väggarna i framför allt körtelmagen blir slappa och uttöjda och födan ansamlas i en växande körtelmage. Eftersom fågeln inte kan smälta maten ordentligt kommer den att magra av även om den skulle äta precis som vanligt.

De vanligaste symptomen på PDD är nedsatt aptit, kräkningar och osmälta fröer i avföringen. Om det perifera eller centrala nervsystemet är angripet kan fågeln dessutom uppvisa många olika neurologiska symptom, till exempel nedsatt koordinationsförmåga, nedsatt gripförmåga i fötterna, förlamningar eller epilepsiliknande anfall.

Diagnos

PDD är en av de virussjukdomar som är svår att diagnostisera på en levande fågel. Om papegojan är en av de vanligen drabbade arterna och uppvisar de typiska symtomen samt om man på en röntgenundersökning ser en förstorad körtelmage, är misstanken för PDD väldigt stor. Det finns även sätt att uppskatta passagetiden i mag-tarmkanalen som ju är nedsatt vid PDD. Ska man ställa en säker diagnos bör man ta en biopsi från körtelmagen. Det är tyvärr ett besvärligt och riskfyllt ingrepp. Iband kan man fånga upp liknande förändringar på en biopsi från krävan men ett negativt resultat utesluter inte sjukdomen. Obduktion av en avliden papegoja ger ett säkert svar.

Behandling

Vid PDD kan symptomen som sjukdomen ger, reduceras med antiinflammatoriska preparat. Viruset kommer inte att avdödas men effekten av det kan dämpas avsevärt, framför allt om man upptäcker sjukdomen på ett tidigt stadium. Man vet att livet på dessa fåglar kan förlängas med minst 2 år om papegojan står på kontinuerlig behandling.

Förebyggande

PDD är en av de svåraste virussjukdomarna att förebygga eftersom det är så svårt att testa fåglarna och eftersom det kan dröja länge mellan smittillfälle och sjukdomsutbrott. Några generella regler är att ha mycket lång karantänstid för nyinköpta fåglar (mer än 6 månader), att ha så liten omsättning i besättningen som möjligt samt att ha fåglarna utomhus i största möjliga mån. Man tror att det kan finnas möjlighet att bryta smittkedjan hos en uppfödare om äggen tas från föräldrarna, kläcks i äggkläckare och ungarna matas upp för hand utan kontakt med föräldrarna.

Forum Fågel

  • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

    Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

  • Övervikt på papegoja

    Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

  • Skötselråd papegoja

    Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons