Inledning
Det förekommer några specifika virussjukdomar på papegojfåglar som är allvarliga och svårbehandlade. Vad man vet är de ännu inte så vanliga i Sverige men mörkertalet kan vara stort och risken är stor att de blir allt vanligare i takt med att allt fler papegojor importeras från Europa.
Polyoma kan ge fjäderförändringar på en del papegojarter. Dessa förändringar kan vara mycket lika de symptom som PBFD orsakar och dessa sjukdomar förväxlas ofta.
Orsak
Polyomainfektion orsakas av ett polyomavirus som finns över hela världen i nästan alla länder där papegojor lever i det vilda. Man tror att alla typer av papegojfåglar kan bli smittade men det brukar vara ungar som ännu inte gått ur holken som drabbas värst. Smitta sker via sekret från luftvägarna.
Symptom
Polyoma är en sjukdom som kan yttra sig med olika symptom på olika papegojarter. Det är en sjukdom som ger symptom på och är farlig för unga fåglar, vanligtvis de som handuppmatas och som ännu inte är flygfärdiga. Man vet inte varför, men ungar som matas upp av sina föräldrar är inte lika mottagliga för viruset. Undantaget är dvärgpapegojor där fåglar upp till ett års ålder kan bli sjuka.
Vuxna papegojor kan bli infekterade men de utvecklar inte symptom och tillfrisknar av sig själva.
På undulater kallas sjukdomen ”Fransk fjäderfällning”. Den vara mycket lik PBFD med fjädermissbildningar som följd men i en del fall ger den plötsliga dödsfall bland ungarna i boet. De kan hittas döda med svullen buk eller visa neurologiska symptom innan de avlider. Alla individer brukar dock inte avlida utan en del ungar överlever men får bestående fjädermissbildningar. Det finns även de som tillfrisknar helt och hållet.
När andra typer av papegojungar drabbas av Polyoma är det vanligaste symptomen nedsatt matsmältningsförmåga, allmän svaghet, blekhet och missfärgningar under huden, uraterna (den vita delen i avföringen) kan vara gulfärgade och lever och mjälte kan vara förstorade. Immunförsvaret blir kraftigt nedsatt och följdsjukdomar brukar drabba de individer som inte avlider akut. Kakadua-ungar har en tendens att utveckla luftvägssymptom med andnöd som följd.
Sjukdomen har generellt en hög dödlighet för papegojungar. De som överlever blir immunsvaga individer som sällan uppnår vuxen ålder utan avlider tidigt i livet av följdsjukdomar.
Diagnos
Det saknas behandling för Polyoma. Det enda man kan göra är att ge understödjande behandling och behandla eventuella följdsjukdomar. De fåglar som överlever sjukdomen brukar bli av med viruset efter några veckor eller månader, så oron för latenta infektioner är inte alls lika stor som vid PBFD.
Behandling
Diagnosen ställs dels genom sjukdomshistorien och symptomen men man kan även påvisa Polyomavirus genom blodprov och med hjälp av ett PCR-test från kloak- och munhålesekret. Även en obduktion av en död fågel kan vara diagnostisk.
Förebyggande
Eftersom Polyoma är en sjukdom som bara drabbar riktigt unga fåglar behöver man inte vara orolig för utbrott om man har vuxna fåglar som inte häckar. Är man uppfödare kan man förebygga sjukdomen genom att inte ta in nya unga fåglar i besättningen under häckningsperioden. Då symptombilden varierar på olika papegojarter bör man inte ha nymfparakiter, undulater och dvärgpapegojor tillsammans med häckande större papegojor.
Vill man testa efter smitta i sin besättning, kan man göra på samma sätt som vid PBFD, ta ett miljöprov.
Det finns även ett vaccin mot sjukdomen men effekten och nyttan av vaccinet är diskutabelt.
Kommentarer (0)
Logga in för att kommentera