Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Papillomatos papegoja

Inledning

Det förekommer några specifika virussjukdomar på papegojfåglar som är allvarliga och svårbehandlade. Vad man vet är de ännu inte så vanliga i Sverige men mörkertalet kan vara stort och risken är stor att de blir allt vanligare i takt med att allt fler papegojor importeras från Europa.

Papillomatos är en virussjukdom som inte är lika dramatisk och direkt livshotande som många andra men kan vara nog så besvärlig att behandla. Fågeln kan aldrig göra sig av med viruset utan sjukdomen är livslång.

Orsak

Papillomatos orsakas av ett herpesvirus släkt med det virus som orsakar Pachecos sjukdom. Det är en sjukdom som i första hand ses på aror, amasoner och solfjäderspapegoja (kragpapegoja) men även conurer kan drabbas. Smitta sker på samma sätt som Pachecos sjukdom det vill säga via sekret från saliv, avföring och uppstötningar från krävan.

Symptom

Papillomatos ger vårtliknande förändringar på olika slemhinnor i kroppen. Vanligast är att de hittas i slemhinnorna längs med mag-tarmkanalen men även ögonslemhinnan och nässlemhinnan kan drabbas. Ägaren brukar upptäcka sjukdomen som blod i avföringen och runt kloaken. Papillom i kloaken brukar blöda lätt och kan leda till kloakframfall. Papillom i munnen eller i ögonslemhinnan kan ses för blotta ögat. Ibland kan utväxterna försvinna av sig själva och dyka upp på andra ställen på olika slemhinnor.

Amasoner kan få en generell, diffus form av papillomatos där de vårtliknande utväxterna saknas men sjukdomen är spridd längs hela mag-tarmkanalen. Symptomen kan då likna de som uppstår vid PDD (Proventricular Dilatation Disease), det vill säga kräkningar, avmagring och nedsatt förmåga att smälta maten.

En liten andel av drabbade papegojor utvecklar dessutom en cancerform i gallvägarna eller i bukspottkörtelgången. Dessa djur blir generellt svaga, magrar långsamt av samt kan drabbas av onormal näbbtillväxt.

Diagnos

Papillomatos diagnostiseras i första hand genom det typiska utseendet på förändringarna. Är man osäker kan man ta lite äppelcidervinäger och stryka på förändringarna. Papillom blir då vitfärgade. Vävnadsanalys från en biopsi eller en bortopererad förändring, kan också ger svar.

Behandling

Papillomatos är svårt att behandla men sjukdomen är inte lika dödlig som de övriga virussjukdomarna. Eftersom papillomen anses vara smärtsamma vill man gärna ta bort dem. Problemet är dock att det är svårt att operera i kloaken eftersom ärrbildning kan leda till att vävnaden blir ihopdragen (strikturer) och det försvårar funktionen i kloaken.

Papillomen har en tendens att växa tillbaka. Man har börjat testa medicinsk behandling för invärtes papillomatos men ännu vet man inte hur effektiv behandlingen är.

Förebyggande

Det är svårt att förebygga Papillomatos men eftersom orsaken är samma typ av herpesvirus som orsakar Pachecos sjukdom, kan man använda samma tester och liknande allmänna principer, det vill säga ha låg omsättning i besättningen och inte stressa fåglarna. Nyinköpta fåglar bör man testa. De fåglar som bär på viruset kan aldrig bli av med det, utan man strävar efter att hålla fågeln så stark och frisk som möjligt för att skjuta upp och minimera sjukdomsutbrottet.

Forum Fågel

  • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

    Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

  • Övervikt på papegoja

    Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

  • Skötselråd papegoja

    Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons