Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Pachecos papegoja

Inledning

Det förekommer några specifika virussjukdomar på papegojfåglar som är allvarliga och svårbehandlade. Vad man vet är de ännu inte så vanliga i Sverige men mörkertalet kan vara stort och risken är stor att de blir allt vanligare i takt med att allt fler papegojor importeras från Europa.

Pachecos är en sjukdom som kan slå till i en papegojbesättning och orsaka mycket hastiga dödsfall. Sjukdomen är dessutom livslång för smittade fåglar som överlever.

Orsak

Pachecos sjukdom orsakas av flera typer av herpesvirus som kan vara olika smittsamma för olika typer av papegojfåglar. Eftersom herpesvirus inte går att eliminera från kroppen blir en smittad fågel som överlever livslång bärare av sjukdomen. Smitta sker via sekret från saliv, avföring och uppstötningar från krävan.

Symptom

Pachecos sjukdom är en sjukdom med ett mycket dramatiskt förlopp. Det är sällan ensamlevande fåglar drabbas utan det här är en sjukdom som bryter ut i stora fågelbesättningar hos uppfödare, i zoobutiker eller i parker. Utbrott av sjukdomen brukar vara kopplade till förändringar i besättningen, till exempel miljöbyte, införsel av nya fåglar, häckning eller annat som stressar eller är påfrestande för fåglarna.

Vanligtvis hittar man en eller flera fåglar döda i sina burar utan att man sett några föregående symptom. Undersöker man kroppen på den avlidna fågeln visar den inga spår av sjukdom

Om man hinner se symptom kan de visa sig som nedsatt allmäntillstånd, anorexi, kräkningar, blodig diarré och grönaktigt missfärgade urater. I slutstadiet kan neurologiska symptom ses.

Diagnos

Pachecos sjukdom är svår att diagnostisera på levande fåglar till följd av att det finns så många olika serovarianter av viruset. I takt med att utvecklingen går framåt kan man dock identifiera allt fler av de olika typerna. Problemet är också att sjukdomsförloppet är så hastigt att man sällan hinner få provsvaret innan fågeln avlidit. Obduktion av en avliden fågel ger en säker diagnos.

Behandling

De fåglar som redan utvecklat symptom på Pachecos kan sällan räddas, specifik behandling är lönlös utan endast understödjande behandling kan vara av värde. De papegojor som ännu inte smittats eller utvecklat symptom kan behandlas förebyggande med antivirala preparat. Detta minskar smittspridningen och förebygger dödsfall.

Förebyggande

Pachecos sjukdom förebyggs bäst genom att ha en papegojbesättning där omsättningen av fåglar är minimal och där det finns gott om plats mellan fågelburarna. Sjukdomsutbrott är mer ovanliga hos fåglar som får vistas utomhus och där stressnivån är låg. Eftersom det aldrig går att eliminera ett herpesvirus från kroppen kan man inte göra något åt fåglar som redan är smittade. Det bästa i det fallet är att undvika situationer med stress som kan orsaka sjukdomsutbrott. Naturligtvis bör man inte avla på dessa fåglar.

Viktigt att tänka på är att smitta kommer i första hand från fåglar som vistats i besättningar där det varit sjukdomsutbrott samt från viltfångade fåglar.

Eftersom testerna blir allt bättre kan man använda dessa som kontroll av nyinköpta fåglar. Tyvärr är negativa svar inte 100% säkra men de fåglar som testar positivt kan man vara ganska övertygad om att de bär på viruset

Det har nyligen tagits fram ett vaccin i USA men man vet ännu inte hur effektivt det är mot alla de olika typerna av viruset.

Forum Fågel

  • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

    Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

  • Övervikt på papegoja

    Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

  • Skötselråd papegoja

    Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons