Inledning
De vanligaste svampinfektionerna på papegoja är Aspergillos och jästsvampinfektioner. Aspergillos drabbar i huvudsak luftvägarna och jästsvamp är en sjukdom i mag-tarmkanalen
Orsak
Jästsvampinfektion orsakas av Candida albicans.
Jästsvamp finns naturligt i miljön och normalt sett ska papegojor inte bli sjuka av den.
Immunsvaga individer, mycket unga individer och patienter som behandlas med antibiotika är det som brukar drabbas.
Symptom
Jästsvamp angriper slemhinnorna i munnen, krävan och resten av mag-tarmkanalen. Sjukdom är vanligast på unga fåglar och på nymfparakiter. Även här spelar immunförsvaret en stor roll och alla orsaker som sätter ner motståndskraften, kan utlösa tillväxt av jästsvampar. Vid smitta till ungar i holken, kan det vara föräldrarna som för ner stora mängder via matningen.
De typiska symptomen är kräkningar, krävförstoppning, nedsatt aptit, dåligt smält föda, vattnig, brunaktig avföring samt allmänt dålig aptit och tillväxt. I allvarliga fall kan slemhinnan bli kraftigt förtjockad så att större sjok lossnar och abscesser (bölder) kan bildas. Man kan se det som vita plack i munslemhinnan och svullnader/förtjockningar i gomtaket och i den naturliga gomspalten (choanen).
Diagnos
Jästsvampinfektioner är relativt lätta att diagnostisera. Genom att ta prover från förändringarna i munslemhinnan och titta på dessa i mikroskop, kan man identifiera organismerna. Vid mindre uppenbara förändringar kan man även ta prover från krävsköljningar och avföring. Ser man jästsvampar som förökar sig (knoppar sig) är det diagnostiskt. Man kan även odla på svampen om man behöver en resistensbestämning.
Behandling
Jästsvamp är tacksamt att behandla. Det finns ett specifikt antifungika som brukar vara verksamt. Det ges via munnen men tas inte upp i kroppen utan har lokal effekt på slemhinnan. Det är därför viktigt att det verkligen ges i munnen och inte sondas ner i krävan. Vid allvarliga infektioner eller om en resistensbestämning visar på att ovanstående preparat inte är så effektivt, kan andra typer av antifungika ges.
Det är av största vikt att rätta till miljöfaktorer och behandla eventuella andra sjukdomar som kan ligga i botten till svampinfektioner.
Förebyggande
Eftersom svampsjukdomar i huvudsak är skötsel-, utfodrings- och miljöorsakade, kan de förebyggas på ett bra sätt. Stressfri, hygienisk miljö och korrekt utfodring är ett enkelt sätt att undvika dessa sjukdomar. Mer om hur papegojor ska skötas finns att läsa under ”Värt att veta”.
Kommentarer (1)
Logga in för att kommenteraMin ädelpapegoja luktar svamp om näbben. Han duschar varannan dag men jag det jag undrar nu är om jag kan motverka svamp med att skapa en fuktig miljö omkring honom . Eller vad gör man mot svamp ?