Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

A-vitaminbrist papegoja

Inledning

Bristtillstånd och bristsjukdomar av olika slag är vanliga på papegojor eftersom det fortfarande är ganska vanligt att de utfodras med enbart fröer. Alla typer av brister kan uppstå vid en felaktig diet men en av de vanligaste och mest påtagliga är A-vitaminbrist. Amasoner anses vara extra känsliga för A-vitaminbrist.

Orsak

A-vitamin är nödvändigt för många funktioner i kroppen bland annat för synen, benbildningen, reproduktionen, immunförsvaret och bildningen av epitel. Epitel är den vävnad som täcker slemhinnan, huden och andra strukturer som utlinjerar organ. Vanliga problem i samband med A-vitaminbrist är i första hand sjukdomar som härrör från slemhinnedefekter i munhålan och luftvägarna men även synrubbningar, nedsatt reproduktionsförmåga och dåligt immunförsvar blir följden.

Utfodring med en ensidig frödiet är den vanligaste orsaken till A-vitaminbrist. De mogna frön som finns i en vanlig papegojblandning innehåller väldigt låg halt av A-vitamin och ju mindre annan föda papegojan äter desto större risk är det för bristtillstånd.

Symptom

De mest uppenbara symptomen härrör från förändringarna i munslemhinnan och luftvägarna. När slemhinnan inte är frisk och intakt, uppstår det en möjlighet för bakterier och andra sjukdomsframkallande organismer att komma in i kroppen. Det kan också vara ett förstadium till tumörbildning i munslemhinnan. Vid en undersökning av fågeln kan man se att den kan vara svullen i munnen och de små utskotten (papillerna) som ska finnas på vardera sidan av den naturliga gomspalten (choanen) är korta och trubbiga eller saknas helt. Huden och fjädrarna brukar dessutom vara av dålig kvalité. En del fåglar utvecklar plockningsproblem till följd av klåda eller irritation i huden.

Har bristen pågått en tid kan det ha utvecklats luftvägssjukdom eller tumörsjukdom.

Andra symptom är nedsatt synförmåga, dåliga häckningsresultat och allmän infektionskänslighet.

Viktigt att tänka på i sammanhanget är att överdosering av A-vitamin kan ge väldigt likartade symptom.

Diagnos

Det finns inga specifika blodprover man kan ta för att påvisa A-vitaminbrist utan man är hänvisad till sjukdomshistorien och de kliniska symptomen. Möjligtvis kan man ha glädje av en slemhinnebiopsi. Det är viktigt att gå igenom kosthållningen noga och förvissa sig om att det inte är överskott av A-vitamin som orsakar problemen.

Behandling

Vid allvarliga brister kan man i inledningskedet ge A-vitamin via injektionsbehandling. Man måste dock vara försiktig så att man inte överdoserar. På lång sikt är det viktigt att A-vitamin tillförs kontinuerligt, helst på naturligt sätt via kosten. Det kan dock ta tid att få en papegoja att äta nyttigare så under tiden kan det vara aktuellt att ge ett multivitaminpreparat. Bäst är ett preparat som innehåller betakaroten istället för färdigt A-vitamin. Betakaroten är ett förstadium (prekursor) till A-vitamin och det är inte lika stor risk för överdosering när man ger betakaroten.

Naturligtvis måste även eventuella följdsjukdomar behandlas. Vanligtvis handlar det om antibiotika för att få bukt med en luftvägsinfektion. 

Förebyggande

Det är inte så svårt att räkna ut att det bästa sättet att förebygga A-vitaminbrist är att lära papegojan äta en bra kost från början. Ju tidigare man lär fågeln äta nyttigt desto lättare brukar det vara. Äldre fåglar som i 20-30 år ätit enbart fröer kan vara svårare att få att äta varierat. Det finns idag utmärkta pellets till fåglar som ger en väldigt bra bas att stå på. Dessutom kan man ge A-vitaminrika grönsaker som tillskott. Läs mer om lämplig utfodring för papegojor under “Skötselråd”.

Forum Fågel

  • Pscittacene Beak and Feather Disaese papegoja

    Virussjukdomar på papegojor är i första hand ett problem för uppfödare, zoobutiker, parker och andra ställen där det finns stora besättningar. Behandling saknas i allmänhet för dessa sjukdomar.

  • Övervikt på papegoja

    Överviktproblem blir allt vanligare på våra sällskapsdjur. Ägarna överför många gånger sin egna dåliga livsstil till djuret. Tyvärr kan övervikt vara minst lika farligt på fåglar som på andra djur och människor.

  • Skötselråd papegoja

    Papegojor är fantasiska sällskapsdjur men ställer mycket stora krav på sina ägare. De är mycket intelligenta och kan leva väldigt länge. Man bör läsa på ordentligt och noga sätta sig in i vad det innebär, innan man skaffar sig papegoja.

Gå till forumet om Fågel
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons